Nieuws

Uitslagen NK Poetry Slam

De complete uitslagen van de 10e NK Poetry Slam, gehouden op 10 december 2011 in Tivoli De Helling, zijn hier te vinden:

UITSLAGEN

Geplaatst door Redactie iPoetry op 12 december 2011

Kira Wuck winnaar tiende NK Poetry Slam

UTRECHT, 10-12-2011 - Kira Wuck uit Amsterdam heeft zaterdagavond 10 december het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2011 gewonnen. In popzaal Tivoli in Utrecht streden negen dichters om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de tiende maal gehouden.

In de jury zaten dichter en presentator Wim Brands en de dichters Menno Wigman en Jaap Blonk. In de laatste slamronde werd uitsluitend gestemd door het publiek. Jurylid Wigman over de winst van Wuck: "Ze schrijft sterke gedichten en de manier waarop ze voorleest is oorspronkelijk. Nu deze tiende NK winnaar is gekozen, kunnen we stellen dat het publiek altijd gelijk heeft gehad." Kira Wuck won de landstitel 'Slampion 2011', een geldbedrag en de wisseltrofee 'De Gouden Vink', vernoemd naar dichter en inspirator van vele poetry slammers, Simon Vinkenoog. In mei 2012 zal Wuck Nederland vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 10 december 2011

Finale NK Poetry Slam 10-12

Op 10 december vindt in Utrecht voor de tiende keer het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam plaats. Negen topslammers, die de Halve Finales op 28-11 overleefden, strijden om de hoogste eer: de landstitel, 1000 euro en de Gouden Vink.
De kandidaten zijn:
Martijn Holtslag
Boris de Jong
Jee Kast
Josse Kok
T. Martinus alias Quinsy Gario
roop
Daniël Vis
Roel Weerheijm
Kira Wuck
De Grande Finale belooft een zeer feestelijke jubileumeditie te worden: De Oud-slampions bloemlezen tien jaar NK Poetryslam en muziek is er van dj Daniël Zuur, de Amsterdam Klezmerband. en de VJ's van Centrale Verwarring. Juryleden Wim Brands en Menno Wigman maken het feestje compleet. Het publiek kiest de uiteindelijke Slampion 2011. Deze wordt in juni 2012 afgevaardigd naar het wereldkampioenschap in Parijs.
De presentatie is voor de feestelijke gelegenheid in handen van het duo L&D, de oud-slampions Ellen Deckwitz (2009) en Daan Doesborgh (2010). Zij traden eerder op op Lowlands, met het Scapino-ballet en het Nederlands Blazers ensemble. Daarnaast geven de oud-winnaars van het NK Poetryslam acte de presence: Erik Jan Harmens, De Woorddansers, Sven Ariaans, Sander Koolwijk, Krijn Peter Hesselink, Bernhard Christiansen, Najiba Abdellaoui en natuurlijk Ellen Deckwitz en Daan Doesborgh.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 29 november 2011

Halve finale NK Poetry Slam - indeling!

Maandag 28 november vinden de halve finales van het NK Poetry Slam plaatsop drie locaties in Utrecht: ACU, café Hofman en café De Bastaard. 21 regiowinnaars strijden om de 9 plaatsen in de NK-finale. Toonaangevende dichters als Diana Ozon, Hagar Peeters en Mark Boog bevolken maandag de vakjury en het publiek stemt met rozen. Toegang gratis! Wil je weten waar je moet zijn en welke kandidaat waar staat? Klik dan hier.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 23 november 2011

PRIJSVRAAG: Win twee kaartjes voor iPoetry Live!

PRIJSVRAAG: Win twee kaartjes voor iPoetry Live!

Geplaatst door Redactie iPoetry op 10 november 2011

iPoetryLive #10 13 oktober 2011 + Prijsvraag

Nog wat laatste zomerse klanken
-Yvette Slotema -

UTRECHT – Met een overdreven grote zonnebril komt presentator Alexis de Roode het podium op. Hij kondigt aan dat, hoewel de lange donkere dagen al voor de deur staan, iPoetryLive deze avond de zomer nog met een paar uur verlengt. Dat doen ze met werk van Roel Weerheijm, Gert Vlok Nel, Esther Gerritsen, Dennis Gaens en Peter Verhelst.

“Een dame warmt haar witte wijn met haar handen, ze heeft geen geld en doet de barman blozen met haar borsten,” zo start dichter Roel Weerheijm deze zwoele zomeravond. Dit nieuw dichttalent omschrijft een gevuld terras, van de dame die een gratis wijntje probeert te krijgen tot de eenzame man in de hoek die zich verstopt achter zijn krant.
Ondanks dat huisband Phinx ontbreekt deze avond, ontbreekt het niet aan muziek. Dichter en singer-songwriter Gert Vlok Nel uit Zuid-Afrika laat enkele van zijn gedichten horen begeleid door gitaar, basgitaar en mondharmonica. Door de rustige en ontspannen bluesstijl, het reggae-achtige ritme en de hese stem van Vlok Nel is het alsof hij het publiek mee neemt naar een kampvuur op een strand in Zuid-Afrika. Zo voert hij het publiek met één van zijn liederen mee over een kabbelende rivier op zoek naar zijn geliefde:
“Rivier, o rivier/
jij bent het diepste woord dat ik ken/
op jou kon ik koerszetten naar zee en naar haar/
in de hoop om haar hart te winnen,/
maar woestijn is het woord waardoor ik moet reizen/
om haar hart te winnen.”

Tussen de zomerse klanken door leest schrijfster Esther Gerritsen voor uit haar laatste boek Superduif. Gerritsen ergert zich aan hoe geheimzinnig strip- en Hollywoodhelden zijn over hun superkrachten. 'Superduif ' gaat over een 13-jarig meisje dat kan veranderen in een reusachtige duif met de bijbehorende superkrachten. Dit meisje besluit niet geheimzinnig te doen en gewoon eerlijk te zijn. Gerritsen leest daarom een passage voor waarin het meisje een spreekbeurt houdt over de ‘superduif’ in zichzelf. Een dapper besluit, maar met aandoenlijke gevolgen.
De Vlaamse schrijver en dichter Peter Verhelst weet het publiek stil te krijgen met zijn liefdesgedichten. Een enkele keer weet hij ook een spontaan applaus te ontlokken met krachtige zinnen als: “Denk nog één keer aan de kus, die ik had willen zijn. Vergeet de kus die ik niet langer ben."
Gert Vlok Nel sluit de avond af. Na de laatste zomerse klanken van deze avond toont hij dat ook de komende regenachtige herfstdagen mooi kunnen zijn. “De ochtend is veranderd in een impressionistisch schilderij, de wereld wordt Jongkind, de ochtend wordt Monet, zoals ’n trein de regen in rijdt.” Ook in de herfst schuilt kunst.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 20 oktober 2011

Roop wint jaarfinale Kargadoorslam

De Haagse dichter Roop heeft de jaarfinale van de Kargadoorslam in Utrecht gewonnen. Menno Dokter mocht de publieksprijs in ontvangst nemen en Jolies Heij, die de eerste twee ronden favoriet was, greep naast de zege. Foto (c) Dorrit Boer.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 6 september 2011

Opening Schrijvershuis met Literair Zomerfeestje

Op woensdag 24 augustus namen we onze intrek in het Schrijvershuis. Hier, op springweg 58, zetten we de komende tijd onze deuren open voor literaire tentoonstellingen, writers in residence en voorstellingen.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 27 augustus 2011

Poëziecircus op Lowlands

Voor Lowlandgangers die even zaten uit te rusten bij hun tentje, hadden het Poëziecircus en de Lowlandsorganisatie een snood plannetje gesmeed. Zes dichters overvielen de nietsvermoedende festivalvierders met gedichten waarvan de stoom uit je oren sloeg.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 21 augustus 2011

Waardig einde aan Slok op Utrecht: de Slok op Utrecht QUIZZZZ

Woensdag 13 juli kwam er een einde aan twee jaar Slok op Utrecht in café Willem Slok. Onder de bezielende leiding van Anne Broeksma schreven maandelijks twee dichters een gedicht bij een Utrechtse actualiteit. Twee hoofdrolspelers uit dit nieuws werd met een interview het vuur aan de schenen gelegd.

Je moet altijd stoppen op het hoogtepunt, vonden wij van het Poëziecircus. Daarom luidden we woensdag 13 juli het einde in van Slok op Utrecht met een terugblik op twee jaar Utrechts nieuws in de spectaculaire Slok op Utrecht Quizzzz.

Quizzzmaster Alexis de Roode onderwierp het publiek in 18 bloedstollende vragen aan een Slok-kruisverhoor, hierbij terzijde gestaan door zijn lieftallige assistente Ellen Deckwitz. Zij las ditmaal geen gedichten van eigen hand, maar fragmenten van Slok-gedichten.

Hiernaast zie je de gelukkige winnaars van de hoofdprijs: de eend Kwartje Inducktie. Simon Mulder en Nienke Esther Grooten zijn in de zevende hemel met hun nieuwe huisdier. We noteerden een reactie van Nienke op Facebook:

Geplaatst door Redactie iPoetry op 13 juli 2011