Nieuws

Ellen op het WK Poetry Slam 2010

"Nederlands is gewoon een 'ugly language'"

Door onze verslaggever Ellen Deckwitz


Op maandagmiddag 7 juni vertrok ik naar het WK Slam in Parijs om daar Hollands Glorie te verdedigen. Dat ging niet geheel soepel aangezien ik een uur voor vertrek nog in de veronderstelling verkeerde dat ik op dinsdag moest afreizen en een beetje in bed aan het lummelen was. Uit verveling speelde ik een beetje met de treintickets die de organisatie me had doen toekomen en las opeens dat ik verondersteld werd om de trein van half twee te nemen… op maandag in plaats van dinsdag. Toen ik daar achter kwam, was het inmiddels maandagmiddag half een. In een half uur een tas met min of meer schone was ingepakt, paspoort onder het stof vandaan getrokken om vervolgens naar het station te racen, onderweg nog een reisverzekering af te sluiten en alle afspraken voor de rest van de dag te annuleren. Vier uur later stond ik op Gare du Nord in Parijs, de zwervers van me af te slaan.

Geplaatst door Michael Stoker op 15 juni 2010

Bernlefs ijsvogel

Gisteravond was Bernlef bij iPoetry Live in Moira. Hij droeg voornamelijk gedichten voor uit Dwaalwegen, zijn laatste bundel, maar ook uit eerder werk. Er was een gedicht over een ijsvogel. Een subtiel gedicht, vrij realistisch ook en het beviel me wel. Ik kende niet veel poëzie van Bernlef. Wat verder vooral opviel aan zijn optreden waren de onderdelen van administratieve aard; de oude bard liet geregeld een lange stilte vallen wanneer hij achter de microfoon stond te bladeren door zijn verzameld werk, op zoek naar dat ene gedicht dat hem voor ogen stond. 'Had je het maar beter moeten voorbereiden, jongen,' zei hij dan. Of, wanneer hij al bladerend gedicht na gedicht afwees: 'Nu moet u niet denken dat ik het allemaal shit vind.' Z'n optreden kreeg daardoor een gespannen lading die je als toehoorder in de greep hield. Hij bepaalde schijnbaar intuïtief welke gedichten hij voorlas, daar, in het spotlicht, op het podium, voor het publiek. 'Laatste gedicht… vindt u?' vroeg hij aarzelend en toen er afkeurende geluiden opklonken en het herkenbare geschuifel achterwege bleef, ging hij door. Bladerend, wegend, zoekend naar het gedicht dat het best zou volgen op het vorige. Het wikken en wegen, die bedachtzame doelgerichtheid, het niet bang zijn dat het publiek zich gaat vervelen en de stilte van honderd afwachtende toeschouwers tijdens zo'n bladersessie koesteren om de juiste aandacht te krijgen voor het gedicht dat volgde…

Geplaatst door Michael Stoker op 21 mei 2010

Sapsite enthousiast over Literaire quiz

Op de stralende Culturele Zondagmiddag 18 april nemen wij een kijkje in de Senaatszaal van het Utrechtse Academiegebouw. Met als thema Vrij spel liet de Universiteit Utrecht zich daar van haar meest culturele kant zien. Daar werkte een groep die-hards zich in het zweet om de drie literaire connaisseurs Richard Dekker (Passionate), dr. Fabian Stolk (UU) en dr. Sven Vitse (UU) te verslaan tijdens de Literaire Quiz. Alexis de Roode presenteerde de quiz. Leon Verdonschot las de fragmenten voor: Oh, kon die man 's avonds maar even een kwartiertje komen voorlezen op de bedrand.
Door: Gina van den Berg

Geplaatst door Michael Stoker op 7 mei 2010

iPoetry live: 20 mei met Bernlef

Dichters, schrijvers en muzikanten in het nachtelijke sfeertje van theater Moira. Deze maand schrijver en dichter Bernlef, dichteres Lieke Marsman, stiftgedichtenmaker Dimitri Antonissen en aanstormende dichteres Anne Broeksma. Het wordt weer een schitterende avond, dus kom allen!
Reserveer hier je kaarten!

Geplaatst door Michael Stoker op 4 mei 2010

Slam in Dubai

Kijk, in Dubai pakken ze het groots aan. Ze noemen het geen poetry slam, maar Trouw maakt melding van een 'Idols voor dichters', getiteld 'Poet of Millions' en live uitgezonden op de Arabische tv. De winnaar krijgt niet een lullige duizend euro's, zoals bij ons, maar zelfs 1,3 miljoen dollar.

Eind maart vond de finale plaats, waar voor het eerst een vrouw stond: Hissa Hilal. Ze gooide het ook meteen over een andere boeg dan haar -soms wat weekhartige- mannelijke medekandidaten: ze bereikte de finale met een gedicht over fundamentalistische geestelijken. Gevolg: 47 van de 50 stemmen van de vakjury, maar ook doodsbedreigingen en beschimpingen van dit openlijk kritische optreden van een vrouw. Ze werd uiteindelijk derde, terwijl de dertig jarige Nasser Al Ajami er met de hoofdprijs vandoor ging. Maar Hilal zal er niet mee zitten; ze kreeg toch nog ruim 800.000 dollar en maakte zich met haar gedurfde optreden onsterfelijk. Hier een filmpje over Poet of Millions:

Geplaatst door Michael Stoker op 17 april 2010

Slam your Triviant!

Ooit hadden we het baude verlangen Poetry Slam uit de 'underground' te halen (whatever that means). Nu weten we dat het is gelukt: het NK Poetry Slam heeft het gebracht tot een vragenkaartje van Trivial Pursuit. Ongetwijfeld het hoogst haalbare. Voor wie het kaartje tijdens een spelletje met de familie tegenkomt: het antwoord moet inmiddels alweer worden gewijzigd. Sinds vorig jaar heet de wisselbokaal geen 'Gouden Albatros' meer, maar 'De Gouden Vink', naar ons aller Simon Vinkenoog. Tot de nieuwe editie van Triviant, rekenen we beide antwoorden goed!
Triviant

Geplaatst door Michael Stoker op 17 april 2010

Komrij bij iPoetry Live

iPoetry Live #3: volle bak en literair gezellig
Honderdacht bezoekers, een grote opkomst voor een mooie avond! Marjoleine de Vos stapte als eerste het podium op. Ruim tien minuten wist het publiek zich muisstil te houden voor de trefzekere beelden en intieme voordracht van De Vos, die ook redacteur van NRC Handelsblad is. Het was overigens helemaal een NRC-avondje, want ook onze gastcolumniste van deze maand schrijft voor die krant. Maartje Wortel, wier frisse debuut van alle kanten is bezongen, bracht eerst het geestige verhaal 'Boodschappen doen' uit Dit is jouw huis. Haar column ging over -hoe kan het ook anders- de boekenweek: 'Het is Boekenweek, jullie hebben het gemerkt. Joost Zwagerman is overal. Alsof Joost Zwagerman een land is waar we allemaal even doorheen moeten reizen.' (Door: Merijn Schipper)

Geplaatst door Michael Stoker op 2 april 2010

Filmpjuh

Bezoekster Esther Kersten maakte het volgende filmpje van de iPoetry Live van januari:

Geplaatst door Michael Stoker op 24 maart 2010

iPoetry Live met Gerrit Komrij: 18 maart in Moira

Marjan Berk noemde het oude Utrechtse theater Moira na haar bezoek aan iPoetry Live een ‘kunsthol’, 8weekly zag hoe bijkans het hele podium in elkaar donderde, maar moest erkennen: “iPoetry Live brengt op een succesvolle manier ervaren, gelauwerde dichters, debutanten en beginnelingen bij elkaar op één podium (...) Publiek spektakel.” En de website Festivalinfo noemde het: “twee uur aan non-stop vermaak, (...) vernieuwend en interessant.” iPoetry Live in club Moira is nu al legendarisch. Om de twee maanden hoor je hier nieuwe poëzie, columns, muziek van de iPoetry-huisband PHINX, en een zinderende poëziequizzz onder leiding van Alexis de Roode.

Deze maand: Gerrit Komrij, dichter, bloemlezer, aanjager van de Nederlandse poëzie, Marjoleine de Vos, redacteur bij NRC Handelsblad en schrijfster van drie zeer gewaardeerde dichtbundels. En een optreden van Ingmar Heytze, Ruben van Gogh, Chrétien Breukers, Ellen Deckwitz en Alexis de Roode die samen het Utrechts Dichtersgilde vormen. De gastcolumnist van deze maand is Maartje Wortel, schrijfster van korte verhalen en columns in NRC Next.
Kaarten reserveren en meer info: Klik hier!

Geplaatst door Michael Stoker op 27 februari 2010

Een poëtisch hotel

Welk een weelde afgelopen donderdag 28 januari in Grand Hotel Karel V: Het Huis van de Poëzie had zich dit jaar vermomd als hotel. Vanaf acht uur waren de geluiden die doorgaans van hotelkamers komen, vervangen door poëzie, ritme, rijm. Na de opening, met scherpe zinssneden van SLAU-voorzitter Ari Doeser voor de burgemeester over de miserabele letterenfinanciering in de stad, verdeelde het toegestroomde publiek zich over de kamers en zalen.
Door: Fleur van Greuningen

Geplaatst door Michael Stoker op 2 februari 2010