Nieuws

Daniël Vis wint jaarfinale U-slam!

‘Er ontpopt zich hier een heel bloembollenveld' roept presentatrice Anne Broeksma wanneer het massaal toegestroomde publiek hun rozen in de lucht houdt om te stemmen op hun favoriet. De U-slam jaarfinale op woensdag 5 juni is spannend, verhit en vol. Maar het gaat dan ook ergens om: 100 euro, de eeuwige roem en dat felbegeerde ticket naar het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.


Finalisten Joost Oomen, Daan Zeijen, Jonathan Griffioen, Bardthesque Jacques, Daniel Vis, Maarten Beemster, Marein Baas en Lotte Dodion laten de meest uiteenlopende onderwerpen de revue passeren zoals het moment 'toen de zon als een iglo op de horizon begon te smelten' (Joost Oomen) en een tijd 'waarin de achterkant van de maan nog geen Wikipedia-artikel was'(Daan Zeijen). Jonathan Griffioen dicht over roken onder de afzuigkap en Bardthesque over IKEA-biechtstoelen met opblaasbare priesters. Marein Baas komt heel gedurfd met nieuw materiaal en Lotte Dodion toont zich koningin van de ironie met een slotzin over haar psycholoog die haar ‘heel gelukkig' noemt.

Blinkende ‘uit-het-hoofd-speldjes’

Het niveau is hoog, heel hoog. Stemadviseur Daan Doesborgh heeft van tevoren aangekondigd zijn tolerantiespeldje thuis te laten, maar blijkt deze geeneens nodig gehad te hebben. Heel tevreden is hij en deelt links en rechts blinkende ‘uit-het-hoofd-speldjes’ uit. Aan het publiek vervolgens de zware taak vier slammers naar huis te sturen. Uiteindelijk zijn de bloembollenvelden voor slamveteraan Daniël Vis, sonnettenslammer Maarten Beemster en de twee Vlamingen Lotte Dodion en Bardthesque Jacques het grootst. Zij stomen door naar ronde 2...
'Zou u impotent willen raken voor mij?’ Lotte Dodion schuwt ook in de tweede ronde de confrontatie niet, maar het blijkt helaas niet genoeg. Net als landgenoot Bardthesque moet zij het veld ruimen voor de Hollanders die met grote overtuiging door het publiek naar de finalebattle (en het NK, want beiden krijgen een ticket) worden gestemd.

De gaykaart en het akkoordje
De U-slam jaarfinale komt tot een apotheose met een battle waarin Danël Vis al vroeg de gaykaart trekt en Maarten Beemster het met het publiek op een akkoordje probeert te gooien. Als een ware Jack van Gelder sidekick analyseert Daan Doesborgh de battle en komt tot de slotsom dat Daniël Vis de beste slammer van de avond is. En het publiek deelt die mening: met een nipte meerderheid verkiest het ‘de Vis’ als de winnaar van de U-slam jaarfinale. En nu op naar het NK....

 

 

 

Geplaatst door Redactie iPoetry op 11 juni 2013