Nieuws

I.M. Martijn Teerlinck (1987-2013)

Martijn Teerlinck overleed afgelopen dinsdag 10 december veel te vroeg op 26-jarige leeftijd. Zijn gedichten werden tijdens zijn nog korte leven veelvuldig gepubliceerd in literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 2010 won hij het NK Poetry Slam, omdat hij zijn sterke poëzie ook uitstekend voordroeg. ‘Gedichten krijgen een nieuwe betekenis door het voordragen,’ zei hij daar zelf over in een interview.

Het was een mooi duo dat in de finale van die poetry slamkampioenschappen stond: de extraverte Daan Doesborgh met lang haar en een stem als een kaasrasp en de ingetogen Martijn Teerlinck met zijn geserreerde gedichten en kalme, welluidende voordracht.

Kalm was hij ook buiten het podium. Toen er tijdens het bepalen van de uitslag in die slamfinale iets ongelooflijk misging, bleef Martijn uiterst kalm. Hij was zojuist op het podium tot winnaar uitgeroepen en eigenlijk direct daarna tot verliezer. Het verschil tussen Daan en Martijn was zo klein dat er een dubbelcheck nodig was om te constateren dat niet Martijn, maar Daan nipt het meeste applaus had gekregen. Een awkward situation, om het zo te zeggen. In de kleedkamer zat Martijn lusteloos met de Gouden Vink op schoot en plofte Daan gedesillusioneerd naast hem neer. Na een mea culpa van ons als organisatie voor de verwarring, besloten de heren de prijs te delen. Een groots gebaar van zowel Martijn als Daan.

Martijn studeerde Literatuurwetenschap en Italiaans in Amsterdam. Hij noemde Paul Celan het grootste voorbeeld voor zijn eigen werk. ‘Celan is voor mij de grootste dichter. Om zijn gecondenseerde taal en de peilloos diepe gedichten die vaak over lijden gaan.’ Met optredens op festivals als Dichters in de Prinsentuin en De Parade, publicaties in ‘Awater’, ‘Deus ex Machina’ en als mede-oprichter van het poëziecollectief Meer Licht was hij zeer actief in de Nederlandse poëzie. Recent timmerde hij ook in de muziekwereld aan de weg als r&b/soul-zanger The Child Of Lov. Met zijn dood verliezen we, in de woorden van collega-dichter Erik Jan Harmens, 'een geweldige dichter en performer, en een geweldige man'.

We wensen Martijns echtgenote, zijn familie, vrienden, collega's en andere geliefden die hem zo snel al moeten missen, heel veel sterkte.

Opnames van de gedichten die Martijn Teerlinck voordroeg tijdens het NK Poetry Slam 2010 vind je hier.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 13 december 2013