Nieuws

Daniël Vis wint NK Poetry Slam

Daniël Vis (1988) uit Utrecht heeft zaterdagavond 1 februari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2014 gewonnen. In muziekpaleis Rasa streden acht dichters om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de twaalfde maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (30 jan - 5 feb 2014).


In de jury zaten dichter Ester Naomi Perquin, schrijver/cabaretier Arjen Lubach en dichter Andy Fierens. In de laatste slamronde, de finalebattle, werd uitsluitend gestemd door het publiek. Daniël Vis moest het in de finale opnemen tegen Gijs ter Haar. De finalisten gingen elkaar met woorden te lijf op het podium.

De jury was verdeeld in haar oordeel. Zowel Gijs ter Haar als Daniël Vis kon op sympathie van de jury rekenen. Uiteindelijk won Daniël Vis in de publieksstemming nipt van Ter Haar.

Daniël Vis won de landstitel 'Slampion 2014', een geldbedrag van 1000 euro en de wisseltrofee 'De Gouden Vink', vernoemd naar dichter en inspirator van vele poetry slammers, Simon Vinkenoog. In april verschijnt Vis' debuutbundel, 'Crowdsurfen op laag water' bij uitgeverij Prometheus. In juni 2014 zal hij Nederland vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs.

Een Poetry Slam is een wedstrijd voor dichters waarin zowel de tekst als de voordracht wordt beoordeeld. Tot eerdere winnaars behoren o.a. Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink, Ellen Deckwitz, Kira Wuck en Laura van der Haar. Het NK Poetry Slam werd georganiseerd door Het Literatuurhuis.

Op woensdag 5 februari a.s. treedt Daniël Vis samen met Antoine de Kom (winnaar VSB Poëzieprijs 2014), Paul Bogaert (winnaar Herman de Coninckprijs 2014) en de winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd op tijdens het Gedichtenbal; het slotevenement van de Poëzieweek 2014.


Voor de cijferfetishjisten is hier de complete uitslag na te lezen:

 

 

Geplaatst door Redactie iPoetry op 2 februari 2014