Andy Fierens

1976

Andy Fierens (1976) is dichter en performer, cartoonist, organisator, frontman van de literaire trashgroep 'Andy and the Androids'. In 2009 debuteerde hij bij de Bezige Bij met de bundel 'Grote Smerige Vlinder' die werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs.

Andy Fierens (1976) is een onverzadigbare veelvraat in de breedste zin van het woord: begenadigd dichter en performer, cartoonist, organisator, frontman van de literaire trashgroep Andy and the Androids. Met zijn hilarische, genadeloze teksten en met zijn compromisloze live performances werd Fierens algauw een opmerkelijke en veelgevraagde gast op podia in België, Nederland en Zuid-Afrika. In 2009 debuteerde hij bij de Bezige Bij met de bundel 'Grote Smerige Vlinder' die werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs.De jury van de Herman de Coninck Debuutprijs over 'Grote Smerige Vlinder':

"Potige testosteronpoëzie van een dichter die wijdbeens in het leven staat en met een glimlach in de klerezooi stapt. Het universum dat Andy Fierens oproept is er één van caférook en verschaald bier. De decibels overstemmen moeiteloos het geroezemoes. De flauwe grappen gaat hij niet uit de weg. In 'Grote smerige vlinder' ontmoeten we een antiheld die vrouwen versiert met een schijnerectie. Maar zwarte humor en gebrek aan respect kantelen in een gevoelige hunkering, een gemis of verlatingspijn. Op een schijnbaar naïeve manier vermengt hij vulgaire, weerzinwekkende onbetamelijkheid met prille, lichte schoonheid. Aantrekken en afstoten wisselen elkaar af. Deze poëzie is hard, maar niet harteloos. De jury is er zich van bewust dat sommigen deze performancepoëzie omarmen en anderen er héél hard van gaan lopen. Maar we nemen graag het risico en hopen dat Fierens meer vlinder is dan groot en smerig."

Laatst gewijzigd op 21 oktober 2013 door Gina van den Berg