Sylvie Marie

1984

Sylvie Marie (pseudoniem van Sylvie De Coninck) (Tielt, 1984) is docent literaire creatie, redacteur, romanschrijfster en dichteres. In 2009 verscheen haar debuutbundel ‘Zonder’.

Sylvie Marie publiceerde poëzie in tijdschriften als 'Het liegend konijn', 'Poëziekrant' en 'Krakatau'. Daarnaast werden haar gedichten opgenomen in verschillende bloemlezingen, waaronder 'De 21ste eeuw in 185 gedichten' van Gerrit Komrij en 'Ik ben niet gek, ik ben een gedicht', samengesteld door Chrétien Breukers en Frank Pollet. In het voorjaar van 2009 verscheen haar debuutbundel 'Zonder'.

Sylvie Marie won ondermeer de Guido Wulmsprijs van Sint-Truiden en de Conceptpoëzieprijs. Het winnen van de Gouden Aap maakte haar een jaarlang huisdichter van het blad 'Humo'. Haar tweede bundel, 'Toen je me ten huwelijk vroeg', werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs en de Herman de Coninckprijs. Deze bundel schreef ze naar aanleiding van haar huwelijk met collegadichter David Troch, in 2011.

In 2013 verscheen haar eerste roman, 'Speler X', waarin ze de gevoelens verwoord van een profvoetballer. "Goed geschreven, een mooie plot, weerzinwekkend accurate typering van het topvoetballersmilieu," oordeelde sportjournalist Hans Vandeweghe.

Sylvie Marie staat regelmatig op het podium met haar poëzie. Ze nam deel aan poetry slams en droeg voor op literaire festivals zoals Onbederf’lijk Vers, Dichters in de Prinsentuin en Lowlands. In 2008 reisde Marie af naar Roemenië voor het tiende International Literature Festival ‘Evenings of Literature’ waar ze samen met dichters uit de hele wereld in musea, scholen en bibliotheken optrad. Eveneens in 2008 trad ze op tijdens het Struga Poetry Festival in Macedonië. Naast dichters was Sylvia Marie ook poëziecoördinator bij het online literaire tijdschrift Meander. Ze is redacteur van het papieren literaire tijdschrift Deus ex Machina.

Laatst gewijzigd op 25 november 2013 door Gina van den Berg

Foto: Nadine Ancher

Opnames

Bibliografie

Zonder (Vrijdag in Antwerpen, Podium in Amsterdam, 2009)
Toen je me ten huwelijk vroeg (Vrijdag / Podium, 2011)
Speler X (Vrijdag / Podium, 2013)
Altijd een raam (Vrijdag / Podium, 2014)

Links