Martijn Teerlinck

1987 - 2013

Martijn Teerlinck (1987) pseud. aka Cole Williams aka The Child of Lov aka Sun Patzer, was dichter, performer en muzikant. Hij stierf op 10 december 2013.

Martijn William Zimri Teerlinck werd in 1987 geboren in Lendelede, Vlaanderen, maar hij groeide op in Alkmaar en Amsterdam. Hij studeerde Literatuurwetenschap en Italiaans aan de Universiteit van Amsterdam. Daar begon hij ook met dichten.

Teerlinck was één van de oprichters van het poëziecollectief Meer Licht. Hij publiceerde onder meer in de tijdschriften ‘Awater’, 'Deus Ex Machina', 'Met Andere Zinnen', 'Digther', 'Krakatau' en 'Op Ruwe Planken'. Ook verscheen zijn werk in de bloemlezingen ‘Met dat hoofd gebeurt nog eens wat’ (2010) en 'We zochten slechts een gat om van te varen' (2010).

In 2008 sleepte hij de poëzieprijs van het Amsterdams Studenten Festival in de wacht. Na het winnen van de Festina Lente Jaarfinale kandideerde hij zich tweemaal voor het NK Poetry Slam. Een keer in 2009 en een keer in 2010. In 2010 won hij deze wedstrijd ex aequo met Daan Doesborgh. 'Als Teerlinck voorlas, was het alsof hij hardop een gebed uitsprak, al was niet duidelijk of dat tot een god was,' aldus collega-dichter Erik Jan Harmens, die met Teerlinck bevriend was.

Op uitnodiging van Rick de Leeuw nam hij in 2011 deel aan het programma Ontmoetingen met schrijvers, in het Theater aan de Parade in Den Bosch, samen met onder anderen Ramsey Nasr en Remco Campert. Ook was Teerlinck als dichter te beluisteren bij Dichters in de Prinsentuin, in het Rozentheater en op Radio 1.

Zijn muzikale carrière begon eind 2012. Als r&b- en soul-zanger The Child of Lov debuteerde hij op het Britse platenlabel Double Six met de single Heal. De plaat trok onmiddellijk de aandacht omdat rocksterren als Blur-voorman Damon Albarn en de Amerikaanse hiphop-artiest MF Doom er aan meewerkten. Niemand wist dat Martijn Teerlinck alias Cole Williams alias The Child of Lov alias Sun Patzer de man achter deze muzikale explosie was. Hij maakte zijn identiteit pas bekend na het winnen van de NME Philip Hall Radar Award voor een r&b-debuutalbum in het voorjaar van 2013. Begin mei van dat jaar verscheen zijn debuutalbum: Child of Lov.

Teerlinck wist dat hij niet oud zou worden. In zijn laatste, ongepubliceerde manuscript schrijft hij 'Je longen zijn takken'. (...) 'Je longen zijn prinsen je longen zijn/Je explosieven dus je koestert ze'. Hij stierf op 10 december 2013. Erik Jan Harmens noemde hem in zijn I.M. 'een geweldige dichter en performer, en een geweldige man'.

 

Laatst gewijzigd op 12 maart 2014 door Gina van den Berg