Hanz Mirck

1970

Hanz Mirck (1970) is leraar Nederlands, ex-boekverkoper, vertaler, muzikant, dichter en prozaschrijver. Hij debuteerde in 2002 met de bundel 'Het geluk weet niets van mij'.

Hanz Mirck (1970) is leraar Nederlands, ex-boekverkoper, vertaler, muzikant, maar vooral schrijver.

Hij debuteerde in 2002 met de bundel 'Het geluk weet niets van mij' (Vassallucci), die werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. In 2005 verscheen zijn romandebuut 'Het Godsgeschenk'. Zijn tweede dichtbundel, 'Wegsleepregeling van kracht' verscheen in februari 2006. Deze bundel werd bekroond met de J.C. Bloemprijs. Zijn derde bundel, 'Archiefvernietiging', behandelt grote universele thema's als de liefde en de dood. Mirck's bundels ademen muzikaliteit.

De muziek is er altijd geweest in het werk van Mirck. Hij studeerde als neerlandicus af op een vergelijking tussen het 'Groot Lied-boeck' van G.A. Bredero en de teksten van popgroep Doe Maar. Ook verzorgde hij de tekstuitgave van het repertoire van de band. Daarnaast vertaalde hij toneel, poëzie en liedteksten uit het Engels en Duits. Hij vertaalde onder meer twee bundels van de dichter Seamus Heaney, waarvan de tweede echter vanwege het ontbreken van redactie tot opluchting van Mirck uit de handel werd genomen.

Mirck was regelmatig te gast in de VPRO-radioprogramma’s 'De Ochtenden' en 'De Avonden'. Ook is hij "Dichter bij de dag" in het EO-radioprogramma 'Dit is de dag'. Tevens is hij actief als vaste medewerker van literair tijdschrift 'Parmentier', als interviewer, literair organisator, songtekstschrijver en als lid van verschillende literaire jury’s.

Van 2007 tot 2009 was Hanz Mirck stadsdichter van Zutphen en vanaf 2014 tot stadsdichter van Apeldoorn. Hij stond op vele tientallen podia waaronder Poetry International, De Uitmarkt, Het Poëziecircus, Wintertuinen, Onbederf’lijk Vers, Geen Daden Maar Woorden en Crossing Border.

Zijn werk is verschenen in literaire tijdschriften en kranten als 'Awater', 'Vrij Nederland', 'Passionate', 'Krakatau', 'NRC', 'De Volkskrant', 'Parmentier', 'Lava', 'Ruccola', 'Nymph' en 'Tzum'. Daarnaast zijn gedichten van hem opgenomen in de bloemlezingen: 'De beste gedichten van 2002', 'Gedichten 2003', 'Kutgedichten', 'Klotengedichten', 'Komrij’s Nederlandse poëzie', 'Poëtisch Utrecht' en 'In memoriam Prins Claus'.

Laatst gewijzigd op 3 december 2013 door Gina van den Berg

Foto: Nadine Ancher (CC)

Bibliografie

Het geluk weet niets van mij (Vassalucci, 2002)
Het Godsgeschenk (Vassalucci, 2005)
Wegsleepregeling van kracht (Prometheus, 2006)
Met andere ogen. Stadsdichtersgedichten over Zutphen (2008)
Archiefvernietiging (Prometheus, 2008)
Book of oblivion (Galerie in de Kerkstraat, 2010)

Links