Alexis de Roode

1970

Alexis de Roode (1970) is dichter, tekstschrijver en werkzaam in de promotie van biologische landbouw. Hij debuteerde in 2005 met de dichtbundel 'Geef mij een wonder'.

Alexis de Roode voelde zich al jong aangetrokken tot het podium. Samen met zijn schoolvriend Orlando Willemse richte hij het cabaretduo de Knetters op, waarmee hij op twaalfjarige leeftijd heel Nederland door tourde.

Na het gymnasium studeerde De Roode geologie. De maanden dat hij bodemonderzoek deed op grote oceaanvaarders, gebruikte hij om te schrijven. In 1998 hield hij zijn werk als geoloog voor gezien, werd freelance tekstschrijver en legde zich voor het eerst bewust op dichten toe.

In 2004 begon De Roode naar buiten te treden, won verschillende poetry slams en verwierf de eerste publicatie in een literair tijdschrift. De dichter stond op de meeste literaire podia van Nederland, zoals de Nacht van de Poëzie, het Crossing Border Festival en Lowlands.

Op 11 november 2005 kwam zijn debuut 'Geef mij een wonder' uit bij uitgeverij Podium. Tijdens de bundelpresentatie trad onder meer Guillaume van der Graft op. De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. De jury bij monde van Anton Korteweg zei: "Alexis de Roode schreef met 'Geef mij een wonder' een bundel die de taal laat glinsteren als een klaterende fontein in de zon. Wij houden van het nieuwe heldere geluid dat deze dichter maakt." In 2008 verscheen de tweede bundel, 'Stad en Land', die werd genomineerd voor de J.C. Bloem-prijs 2009. In 2010 verscheen de derde bundel 'Gratis tijd voor iedereen'. Alexis de Roode werkt themagewijs: zijn eerste bundel richt zich op het menselijk tekort, de tweede op de relatie tussen mens en landschap, de derde op het thema tijd. De dichter heeft aangekondigd dat zijn vierde bundel over ethiek zal gaan, terwijl de vijfde bundel de titel 'Kristallografie van de taal' zal dragen. Daarnaast werkt De Roode met zijn vrouw, dichteres Anne Broeksma, samen aan een geïllustreerde bundel dierengedichten die 'Bestiarium' zal heten.

Naast dichter is De Roode ook actief als organisator. In 2000 trad hij toe tot het Poëziecircus, dat later opging in het Literatuurhuis. Ook is De Roode gildelid van het Utrechts Dichtersgilde en betrokken bij het Literatuurhuis Lab.

 

Laatst gewijzigd op 9 juli 2014 door Gina van den Berg

Bibliografie

Geef mij een wonder (Podium, 2005)
Stad en land (Podium, 2008)
Gratis tijd voor iedereen (Podium, 2010)

Links