Erik Solvanger

1976

Erik Solvanger, (1976) is dichter en arts. In 2004 debuteerde hij met de bundel ‘Eenvoudig schedellichten’.

Erik Solvanger, pseud. van Erik van Gorsel, studeerde geneeskunde in Maastricht en Kenia en werkte een tijdlang als arts in Ethiopië voor hij als psychiater in Amsterdam aan de slag ging.

In 2004 debuteerde Solvanger in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij met de bundel 'Eenvoudig schedellichten'. In deze bundel is de invloed van zijn medische achtergrond goed zichtbaar. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door sterk fysieke, soms zelfs anatomische beelden en is doordrenkt van medische termen.Ook in latere bundels van Solvanger klinkt zijn medische achtergrond door.

Gedichten van Solvanger werden in verschillende tijdschriften en bloemlezingen gepubliceerd. Zo werden zeven van zijn gedichten opgenomen in de bloemlezing ‘De eenentwintigste eeuw in 185 gedichten’ (2010). In 2004 won Solvanger een poëziewedstrijd van de gemeente Maastricht, waarna zijn winnende gedicht werd gebeiteld in een grote steen in het Jekerpark in Maastricht. In 2008 ontving hij de J.C. Bloem-prijs voor zijn tweede bundel ‘Slijp het sternum’.

Willem Thies schreef over de poëzie van Solvanger: "Zijn gedichten zijn niet gezellig, vrolijk of prettig – ze zijn indringend, indrukwekkend en fascinerend."

Laatst gewijzigd op 28 februari 2014 door Gina van den Berg

Opnames

Bibliografie

Eenvoudig schedellichten (Uitgeverij 521, 2004)
Slijp het sternum (De Bezige Bij , 2008)
Het hoofd onder de arm (De Bezige Bij, 2013)

Links