Peter van Lier

1960

Peter van Lier (Eindhoven, 1960) studeerde filosofie, maar ontwikkelde zich daarna als dichter en essayist. Van Lier debuteerde in 1994 met het filosofisch essay 'Van absurdisme tot mystiek: een metafysica vanuit Nietzsche, van Beckett tot Heidegger'. In 1995 debuteerde hij als dichter met de dichtbundel 'Miniem gebaar'.

Peter van Lier heeft een achtergrond in de filosofie. Die filosofische inslag blijft merkbaar in zijn poëzie.

Na zijn debuutbundel, 'Miniem gebaar', die werd bekroond met de Prijs van de Vlaamse Gids, volgde in 1998 zijn tweede dichtbundel, 'Gegroet o…'. Deze werd genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs 1999 en bekroond met de Jan Campert-prijs. De dichter zoekt in beide bundels verlangend naar een zo oorspronkelijk mogelijke ervaring van de werkelijkheid. Hij schrijft vanuit een verwonderde en misschien wel mystieke geesteshouding.

In 2001 werd 'Links, Rechts. Twee wandelingen' uitgebracht. Hier wordt verbijstering bestreden door te wandelen. Het loopritme weerspiegelt zich in de stijl van het boek, dat het midden houdt tussen proza en poëzie.

In de jaren die volgden publiceerde Van Lier de dichtbundels: 'Gaandeweg Rustieker' (2004), 'Zes wenken voor muggen aan de deur' (2007) en 'Hoor' (2010). Steeds staat de thematiek centraal hoe je te verzoenen met de werkelijkheid die zich principieel aan je onttrekt. 'Zes wenken voor muggen aan de deur' werd in het najaar van 2007 de kwartaalkeuze van de Poëzieclub.

Naast poëzie bracht van Lier essayistisch werk uit. Zo publiceerde hij het essay 'Een microspoor in de poëzie: over Gerard Reve', waarin hij het oeuvre van Reve onder de loep neemt, nu eens niet vanuit de thema's katholicisme, erotiek of alcoholisme, maar vanuit een humanistische invalshoek.

Samen met beeldend kunstenaar Machteld van Buren publiceerde hij ook twee gedichtenreeksen waarin woord en beeld een eenheid vormen: 'Bodemsanering' in 2008 en 'Wisseling van de wacht' in 2011.

Laatst gewijzigd op 21 november 2013 door Gina van den Berg

Foto: © Peter van Lier

Bibliografie

Het geluk van de mier (1991)
Van absurdisme tot mystiek (Damon, 1994)
Miniem gebaar (Meulenhoff, 1995)
Gegroet o... (Meulenhoff, 1998)
Links, rechts. Twee wandelingen (Van Oorschot, 2001)
Gaandeweg rustieker (Van Oorschot, 2004)
Zes wenken voor muggen aan de deur (Van Oorschot, 2007)
Een microspoor in de poëzie: over Gerard Reve (Druksel, 2008)
Bodemsanering (i.s.m. Machteld van Buren) (Druksel, 2008)
Hoor (Van Oorschot, 2010)
Wisseling van de wacht (i.s.m. Machteld van Buren) (CBK Zeeland, 2011)

Links