Mischa Andriessen

1970

Mischa Andriessen (Apeldoorn, 1970) is schrijver, vertaler en recensent. Hij publiceerde gedichten en vertalingen in onder meer 'DBH', 'De Revisor', 'Awater', 'De Gids', 'Bunker Hill', 'Deus Ex Machina', 'Lava', 'Tzum' en 'de Brakke Hond'. Daarnaast publiceert Andriessen geregeld over jazz en beeldende kunst. In 2008 debuteerde Andriessen met zijn gedichtenbundel ‘Uitzien met D’, waarmee hij in 2009 de C. Buddingh’-prijs won. De jury noemde hem een meester van het ongezegde en prees zijn vermogen om de lezer “bij de haren mee te slepen, tot nadenken aan te zetten en te laten lachen.” Een tweede gedichtenbundel, 'Huisverraad’, verscheen oktober 2012.

Mischa Andriessen werd geboren in Apeldoorn. Hij studeerde Algemene Letteren (nu Taal- en Cultuurstudies) met als specialisatie Amerikanistiek aan de Universiteit van Utrecht. Tegenwoordig woont Andriessen in Voorburg. Andriessen is schrijver, vertaler, jazzcriticus en recensent van beeldende kunst. Momenteel schrijft hij voor onder meer 'FD Persoonlijk', 'DeTrouw', 'Tubelight' en 'www.jazzenzo.nl'.

Gedichten en vertalingen van Andriessen werden gepubliceerd in verscheidene literaire tijdschriften, waaronder 'DBH', 'De Revisor', 'de Gids', 'Awater', 'Bunker Hill', 'Deus Ex Machina', 'Lava', 'Tzum' en 'de Brakke Hond'. Andriessen vertaalde werk van onder meer Gottfried Benn, Paul Beatty, Graham Swift, Andreas Altmann, Stephen Dobyns en Ishmael Reed.

In 2008 debuteerde Andriessen met de bundel 'Uitzien met D', een liefdevol en schrijnend verslag van een verloren vriendschap. De gedichten in de bundel zijn in de loop van zes jaar tot stand gekomen. De bundel 'Uitzien met D' vertelt het verhaal van de vriendschap tussen D en een ik, die samen in een tuin de zomer doorbrengen. De gedichten van Andriessen bevinden zich op het snijvlak van proza en poëzie. In 2009 ontving Andriessen de C. Buddingh’-prijs voor 'Uitzien met D'. De jury noemde hem een “meester van het ongezegde (...). Zijn poëzie oogt eenvoudig, onopvallend haast, maar is bijzonder nauwgezet van taal (…). Niet vaak weet een dichter je bij de haren mee te slepen, je tot nadenken aan te zetten en je te laten lachen. Mischa Andriessen doet dat allemaal tegelijkertijd”, aldus de jury. Zijn tweede bundel, 'Huisverraad', verscheen oktober 2012 bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Laatst gewijzigd op 9 oktober 2013 door Gina van den Berg

Foto: Keke Keukelaar

Opnames

Bibliografie

Uitzien met D (De Bezige Bij, 2008)
Huisverraad (De Bezige Bij, 2012)

Links