Boudewijn Rikmenspoel

1970

Boudewijn Rikmenspoel (1970) is dichter, vertaler en garagehouder van Deux-Chevaux. Als dichter staat hij ook bekend onder het pseudoniem 'Behr'. Rikmenspoel debuteerde in 2007 met de bundel 'Voor die liefde nie'.

Met Casper Fioole stichtte hij in 2005 de Utrechtse Dichtgroep Tegenzin, waarbij An van Burik, Doeke Fennema, Merijn Schipper en Carry-Ann Tjong Ayong zich zouden aansluiten. Het doel van Tegenzin was: de gedichten te toetsen bij elkaar, vernieuwend bezig zijn met poëzie en voordragen.

Dat Rikmenspoel zowel behept is met zowel een poëtisch als een technisch vernuft, blijkt wel uit zijn debuutbundel. Het voor en achterplat van zijn debuutbundel 'Voor die liefde nie' (2007) is door de dichter zelf van plaatmetaal geslagen. De in vrije versvorm geschreven gedichten gaan over liefde, de rauwe, vleselijke liefde, dwaasheid en de dood. Een donkere romantiek klinkt door in zijn gedichten, zonder grotesk te worden, zonder de nuance te verliezen. Invloeden van François Villon en Baudelaire zijn voor wie goed leest, onmiskenbaar in zijn werk te vinden, maar ook Ramses Shaffy en Liesbeth List inspireerden hem.
Sinds 2012 treedt hij regelmatig op met Theatergroep Flint. Kester Freriks schreef over Rikmenspoel: "Speciaal voor deze gelegenheid treedt de Brabantse dichter, garagehouder en ‘begenadigd plaatwerker’ Boudewijn Rikmenspoel op met licht-cynisch getoonzet dichtwerk, dat getuigt van een ruige, anti-sentimentele kracht. Zo anders dan de natuurmystiek van Nescio en zo mooi aansluitend bij Slauerhoffs haat, dat de avond geleidelijk aan een bijzondere, zwart-romantische kant begint te krijgen."
In 2014 staat Rikmenspoels levensverhaal zelfs centraal bij Theatergroep Flint: "De 'Garage Poëzie' wordt een locatieproject in een viertal garages, in Utrecht, Lelystad, Beesd en Amsterdam. Het werk van dichter annex automonteur BEHR (Boudewijn Rikmenspoel) staat hierin centraal. In een sfeer van slijptollen, lasapparatuur en boormachines komt een fragmentarisch en associatief verhaal tot leven met een automonteur als hoofdpersoon. De ruige setting komt ook tot uiting in de muziek, zowel qua klankkleur en bezetting als qua geluidsniveau. Er wordt gebruik gemaakt van versterkte muziek en de bezetting zal bestaan uit slagwerk, koper en elektrische gitaren."

Laatst gewijzigd op 27 januari 2014 door Gina van den Berg