Erik Jan Harmens

1970

Erik Jan Harmens (1970) is dichter, romanschrijver, organisator, recensent en interviewer naast een baan als hoofd communicatie bij een financiële onderneming. Hij debuteerde in 2003 met de poëziebundel 'In menigten'. In 2005 verscheen zijn tweede bundel 'Underperformer' die onder andere werd genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloem Poëzieprijs. In augustus 2007 verscheen zijn debuutroman 'Kleine doorschijnende man'.  

Erik Jan Harmens (1970) begon zijn dichtcarrière als slamdichter. En met succes. Hij was de eerste Poetry Slam-kampioen van Nederland. Het maakte hem, samen met generatiegenoten Eus, Sven Ariaans en Sieger M. Geertsma, in 2003 tot hoofdpersoon in de documentaire 'Slammers'. De film van Wilco Bello ging in première op het Utrechtse Filmfestival en verscheen later op tv in het TV-programma 'Het uur van de wolf'. In 2003 verscheen zijn poëziedebuut 'In menigten'. De gedichten beschrijven het liefdesleven van een dichter: laconiek, agressief, met veel misverstanden en sterke drank. Zijn gedichten barsten van de herhalingen die de voordracht steunen en gebruiken een directe en heldere taal, zonder verfraaiing, waarin gedreven, soms dramatisch, soms hilarisch, alledaagse situaties worden beschreven: van snelklaarmacaroni via bilspleet naar blotebillengezicht.
In 2005 verscheen zijn tweede bundel 'Underperformer' die onder andere werd genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloem Poëzieprijs. Het gedicht 'Gebed', afkomstig uit deze bundel, werd bekroond met de Gedichtendagprijs 2006. Voor Harmens betekende het een definitieve streep onder zijn poetryslamcarrière. Natuurlijk treedt hij nog met grote regelmaat op, maar zijn focus ligt bij het papier. In augustus 2007 verscheen zijn eerste roman 'Kleine doorschijnende man'. Dit bijtende proza draagt, met korte, afgemeten zinnen en een dreigende gekte, duidelijk de handtekening van Harmens.

Samen met Robert Jan Stips (van de Nits) schreef hij de liedjes voor de in 2010 verschenen documentaire-musical ‘De leugen’ van regisseur Robert Oey, over de motieven achter het drama rond de van leugens beschuldigde Ayaan Hirsi Ali.

Erik Jan Harmens schreef onder meer voor dagblad 'Trouw' en 'Het Parool' poëzierecensies en interviewde jarenlang dichters voor het VPRO radioprogramma 'De Avonden' op Radio 6.

In 2009 bracht hij een bloemlezing van de jongste generatie dichters uit. In 'Ik ben een bijl' staan dichters die in de afgelopen tien jaar debuteerden als met een mokerslag en die in zijn ogen de toon van de muziek voorgoed hebben veranderd. Daarnaast vormde hij samen met Sven Ariaans de jury van de maandelijkse Poëzieslag in het Amsterdamse café Festina Lente. In 2012 verschenen er twee boeken gelijktijdig van zijn hand: Echte mannen scheiden niet (gedichten i.s.m. Rick de Leeuw) en de roman ‘De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde’.

Harmens combineert zijn literaire werkzaamheden met een baan als Chief Content voor het Brits-Nederlandse bureau voor strategische communicatie Citigate First Financial en vrijwilligerswerk: adviseur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Laatst gewijzigd op 24 oktober 2013 door Gina van den Berg

Foto: Nadine Ancher

Bibliografie

In menigten (Nijgh & van Ditmar, 2003)
Underperformer (Nijgh & van Ditmar, 2005)
Kleine doorschijnende man (Nijgh & van Ditmar, 2007)
Gospels en Psalmen (Nijgh & van Ditmar, 2008)
Ik ben een bijl (Dutch media uitgevers, 2009)
De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde (Lebowski, 2012)
Echte mannen scheiden niet (Lebowski, 2012)
Open mond (Lebowski, 2013)

Links