Wiljan van den Akker

1954

Wiljan van den Akker (1954) studeerde Nederlands aan de universiteit in Utrecht. Daarna ging hij het onderzoek in en werd hoogleraar op 32-jarige leeftijd. Enkele jaren later werd hij directeur van het onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur. Tegenwoordig is hij decaan en vertegenwoordigt hij de faculteit op universitair niveau en geesteswetenschappen op landelijk en internationaal niveau. Naast al deze activiteiten is hij ook erg graag bezig met poëzie, want dat is voor hem een uitlaatklep. Van den Akker is getrouwd met de dichteres Esther Jansma.

Van den Akker was overal vroeg bij. Hij kende zijn vrouw al sinds zijn zestiende en werd op zijn 23e vader, nog vóór hij afstudeerde. De reactie van zijn eigen vader op de aanstaande geboorte staat hem nog scherp voor de geest. Van den Akker: “Hij keek mij aan met een mengeling van schrik en ongeloof. Hij zei 'je bent nog veel te jong', en ik zei: 'niet jonger dan jij was'. Toen realiseerde hij zich dat ik gelijk had. Die blik herinner ik mij. Dat is voor mij poëzie.”

Poëzie is een van de passies van Wiljan van den Akker en iets waar hij zich graag in zijn vrije tijd mee bezighoudt. "Dat je op zo'n korte manier zulke essentiële dingen kunt aanroeren. Precies raak prikken in het menselijk bestaan, dat blijf ik prachtig vinden. Romans hebben vaak zo ontzettend veel woorden nodig en dan is het nog niet zo treffend als in een gedicht." Elke morgen lukt het hem om in zijn drukke schema een uurtje tijd vrij te maken voor de dichtkunst. Aan de bundel ‘De Afstand’ waar Van den Akker in 2008 mee debuteerde is de C. Buddingh’-prijs toegekend. De jury vondde bundel zo krachtig omdat je als lezer meegetrokken wordt in een kolkende taalstroom. “Het lijkt zo voor de hand liggend: je houdt je een professioneel leven lang wetenschappelijk met poëzie bezig en dan verschijnt er een dichtbundel van je. Hoe gek het ook klinkt: het heeft veel minder relatie met elkaar dan je zou denken en ook weer veel meer dan je zou vermoeden.”

In 2010 is van den Akker gekozen tot meest studentvriendelijke bestuurder.

Laatst gewijzigd op 9 oktober 2013 door Gina van den Berg

Bibliografie

De Afstand (De Arbeiderspers, 2007)
Hersenpap (De Arbeiderspers, 2011)

Links