Peter Drehmanns

1960

Peter Drehmanns (1960) is dichter, prozaschrijver en essayist. Hij debuteerde in 1999 met zijn roman ‘De blindganger’.Tussen 1992 en 2007 schreef Drehmanns literatuurkritieken voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad.

Drehmanns debuteerde pas op latere leeftijd met poëzie. Hij debuteerde in 2011 met 'Hedendaags reisadvies'. Hij is inmiddels toegetreden tot het Utrechts Dichtersgilde.

Drehmanns krijgt inspiratie om te schrijven als hij aan het reizen is. "Je kunt de mogelijkheid om tot schrijven te komen vergroten door te reizen. Als je onderweg bent wordt de werkelijkheid vluchtiger, waardoor je de behoefte krijgt deze vast te leggen in taal. Bovendien scherpt reizen je positie als buitenstaander aan, en een schrijver is een buitenstaander per definitie." Veel interessante dingen die hij tegenkomt op zijn reizen verwerkt hij dan ook in zijn boeken. Sommige personages waar hij over schrijft bestaan ook in het echt. Een van de onderwerpen waar hij over schrijft is de onherkenbaarheid van het individu. Dat probeert hij op verschillende manieren duidelijk te maken en zul je in meerdere van zijn romans terugvinden.

Drehmanns is oprichter van het tijdschrift ‘In ’t schip’, een tijdschrift voor verdwaalde expeditieleiders en ontspoorde dromers. Een strikt literair tijdschrift valt In 't Schip niet te noemen, daarvoor is de belangstelling van de redactie te breed. Naast verhalen, gedichten en heel veel - essays biedt In 't Schip ook beeldende kunst. Alles over antihelden, mislukte ondernemingen en in de knop gebroken dromen.

Zijn werk wordt in diverse talen vertaald, waaronder het Italiaans.

Hij is getrouwd met auteur Maan Leo.

Laatst gewijzigd op 21 oktober 2013 door Gina van den Berg

Opnames

Bibliografie

De Blindganger (1999)
Gemaskerd land (2002)
Schaduwboksen (2003)
Erfsmet (2004)
Blackpool (2005)
Altijd maar begraven (2007)
Soms sloot ik mijn ogen (2008)
De Begeleider (2009)
Hedendaags reisadvies (De Contrabas, 2011)
De schrijver en zijn meisjes (2011)
Onder nog onopgehelderde omstandigheden (De Contrabas, 2012)
De man die brak (2013)

Links