Daniel Dee

1975

Daniël Dee (1975) is dichter, performer en bloemlezer. Dee debuteerde in 2001 bij de Groningse uitgeverij Passage met de bundel ‘3D, schetsjes van onvermogen’. Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften, waaronder 'Passionate' en 'Krakatau'. Ook werden zijn gedichten opgenomen in verschillende bloemlezingen, zoals ‘Komrij's Nederlandse Poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten’ – ‘De Dikke Komrij’ - en ‘Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst’. Dee stelde daarnaast zelf een aantal bloemlezingen samen, zoals ‘Vanuit de lucht – de eerste generatie dichters uit de 21ste eeuw’. Samen met Tsead Bruinja stelde hij de bundels ‘Kutgedichten’ en ‘Klotegedichten’ samen. Sinds 2013 is hij Stadsdichter van Rotterdam.

Daniël Dee is dichter, performer en bloemlezer. Hij studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit in Groningen.

Dee dankt zijn naam voor een groot deel aan zijn vele optredens. Hij stond op een groot aantal literaire podia in Nederland en België, waaronder Lowlands, Poetry International en De Wintertuin. "Ik zie mezelf wel staan in de orale traditie. Zo is het ooit begonnen en zo wil ik het voortzetten. Poëzie staat voor mij heel dicht bij muziek", legt hij uit.

Dee debuteerde in 2001 bij de Groningse uitgeverij Passage met de bundel ‘3D, schetsjes van onvermogen’. Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften, waaronder Passionate en Krakatau. Ook werden zijn gedichten opgenomen in verschillende bloemlezingen, zoals 'Komrij's Nederlandse Poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten', 'De Dikke Komrij' en 'Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst'. Dee stelde daarnaast zelf een aantal bloemlezingen samen, zoals ‘Vanuit de lucht – de eerste generatie dichters uit de 21ste eeuw’. Samen met Tsead Bruinja stelde hij de bundels ‘Kutgedichten’ en ‘Klotengedichten’ samen. Zijn bundel ‘Vierendeel’, die in 2005 verscheen bij Uitgeverij de Geus, werd door het dichterspanel van de poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze in de zomer van 2005. Daarnaast was Dee een tijd huisdichter van het radiostation Kink FM, samen met Petra Else Jekel Huisdichter aan de Rijksuniversiteit Groningen en Stadsdichter van Rotterdam (benoemd januari 2013).

Dee heeft een onweerstaanbare fascinatie voor de zelfkant van de mens, legt hij uit in een interview met Meander: "Ik houd van de duistere kanten. Die zeggen iets over ons functioneren, over onze drijfveren (...) Hoe dieper een mens zakt, hoe eerlijker hij of zij wordt. Ik zoek in mijn werk naar mijn persoonlijke grenzen en naar taboes. Het zijn gedachte-experimenten in hoever ik durf te gaan."

 

Laatst gewijzigd op 18 oktober 2013 door Gina van den Berg

Opnames

Bibliografie

3D, schetsjes van onvermogen (Uitgeverij Passage, 2001)
Vanuit de lucht, de eerste generatie dichters uit de 21e eeuw (Uitgeverij Passage , 2001)
Kutgedichten (Uitgeverij Passage, 2004)
Klotengedichten (Uitgeverij Passage, 2005)
Vierendeel (Uitgeverij de Geus, 2005)
Koffiedik zingen (Uitgeverij Passage, 2007)
Monsterproof (Uitgeverij Passage, 2010)
K-1, van de schoonheid en de kracht (Passage, 2010)
Vrouwen en ik eerst (Passage, 2012)
De zondige daad (Passage, 2013)

Links