Joost Baars

1975

Joost Baars (1975) is dichter, literair programmeur en recensent. Hij woont en werkt in Amsterdam. Hij is een van de initiatiefnemers van de poëziepodcast VersSpreken. Hij maakte zes jaar lang programma's voor Stichting Perdu. Zijn gedichten verschenen onder andere in 'Revolver', 'blue-turns-grey', 'Lava', 'Krakatau', en in 'Liegend Konijn'. Op het podium verschijnt hij niet alleen als dichter, maar ook als lid van de Jackson Mac Low Band. Verder schrijft hij als filmrecensent voor deRecensent.nl.

Afgaande op een interview in literair e-zine Meander staat Baars een poëtica á la William Carlos Williams voor. Hij wil poëzie schrijven die een uitdrukking van zijn ervaringen is en gaat daarbij opzoek naar een openbaring in de taal. Primair is van belang wat het gedicht doet; de openbaring waarnaar hij op zoek gaat, komt tot uiting door de in het gedicht gehanteerde taal.

In 2008 maakte hij met Thomas Möhlmann de bloemlezing '30 + 30: zestig gedichten uit binnen- en buitenland'. Met fotografe Liza de Rijk maakte hij de installatie 'Halverwege'. In het e-zine 'blue-turns-grey' verscheen niet alleen eigen werk, maar ook vertalingen van de poëzie van de Amerikaanse dichter Robert Creeley.

De Jackson Mac Low Band is een samenwerking van dichters en musici, opgericht in 2006. Het gebied tussen poëzievoordracht en muzikale performance dat door deze groep verkend wordt, is het gebied tussen tekst, compositie en improvisatie en tussen lineaire tekst en meerstemmigheid. Het is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse fluxus-kunstenaar Jackson Mac Low (1922-2004).

Laatst gewijzigd op 10 oktober 2013 door Gina van den Berg