Anne Broeksma

1987

Anne Broeksma (Almelo, 1987) is letterkundige en werkzaam bij Greenpeace. In augustus 2014 is haar debuutbundel 'Regen kosmos kamerplant' verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

Anne Broeksma (1987) werd geboren in Almelo en woont in Maarssen. Na haar master Nederlandse letterkunde ging ze aan de slag bij Greenpeace. Ze schrijft sinds haar vijftiende gedichten, aanvankelijk onder het pseudoniem Kamerplant, en treedt er sinds 2009 ook mee op. Ze deed vele dichtpodia aan waaronder Onbederf’lijk Vers, Dichters in de Prinsentuin en Lowlands. Ze won enkele poetry slams. Ook stond ze in de top 100-bundel van de Turing nationale gedichtenwedstrijd en in 'Meander Magazine'. In 2011 haalde ze ook de landelijke finale van schrijfwedstrijd Write Now!, waarin ze een eervolle vermelding van de jury kreeg. De jury roemde haar ‘eigen (sterke) stem’ en noemde haar gedichten ‘eenvoudig maar gedurfd’. In hetzelfde jaar werden haar gedichten gepubliceerd in 'Het Liegend Konijn'.

Als vrijwilliger van Het Poëziecircus trad Anne veelvuldig op en organiseerde ze van
2009-2011 de literaire talkshow Slok op Utrecht, met nieuws, dichters en muziek.

Daarnaast is ze vrijwilliger bij Het Literatuurhuis- Lab en presenteert ze de maandelijkse U-slam in café De Bastaard en andere literaire avonden. Ook is ze regelmatig "Dichter bij de dag" in het radioprogramma "Dit is de dag".

In 2012 sprak ze tijdens ‘Vers van het Mes’ in Perdu een kleine poëtica uit, waarin ze uiteenzette hoe ze over poëzie dacht: "Als dichter wil ik (...) op de plek zijn waar het zeewier eindigt en de shock van het bestaan begint. (...) Ik wil mensen uit hun huizen schudden om te kijken of de wereld nog bestaat. (...) De gedichten die ik schrijf zijn vaak dromen of herinneringen. De taal is ondergeschikt aan het beeld. Meestal zitten de gedichten lang in mijn hoofd en verschijnen ze in één keer op het papier. (...) Ik heb geen behoefte aan theekransjes waarin collega-dichters elkaars werk naar een hoger niveau willen tillen. Ze zijn er gewoon. Ze leven. En sinds ik tijdens mijn studie onderzoek deed naar de mechanismen van de institutionele poëziewereld, zijn ze onverschillig geworden over een eventueel landschap van dichters waarin ze zouden bloeien."

Anne Broeksma is getrouwd met collegadichter Alexis de Roode.

Laatst gewijzigd op 30 augustus 2014 door Redactie iPoetry

Foto: Nadine Ancher

Opnames

Bibliografie

Links