Maarten Beemster

1963

Maarten Beemster (1963) woont in Zeist. Hij studeerde psychologie en werkt als senior onderzoeker. In 2009 debuteerde hij met vier sonnetten in het tijdschrift De Tweede Ronde. Hij won diverse prijzen, en treedt regelmatig op. Zijn debuutbundel heet 'Retour verlangen' (2012).

Maarten Beemster is geboren in Naarden en woont met zijn gezin in Zeist. Schrijven deed hij altijd wel. Serieuze onderzoeksrapporten, en artikelen voor kranten en tijdschriften. In zijn studietijd had hij de liedteksten voor een obscuur Utrechts cabaretgroepje geschreven, zo obscuur dat hij er de naam zelfs niet meer van weet. In 2008 begon het weer te kriebelen, en bij gebrek aan een vertolker van zijn liedteksten, besloot hij gedichten te gaan schrijven. Beemster dook in zijn boekenkast en kwam tot de conclusie dat het met name sonnetten waren die hem aantrokken. Het werk van renaissancedichters als Dante en Petrarca raakte hem; het vormvaste, de zwaarte. En dichter bij huis waren het Nico Scheepmaker en Martinus Nijhoff voor wie zijn hart sneller ging kloppen. Vooral Nijhoff, met zijn gewone, natuurlijke spreektaal inspireerde hem om zelf sonnetten te maken.

Beemster is een vormvast dichter. Hij verpakt zijn spitsvondige teksten in een strak metrum en dito rijmschema. Een light verse dichter wil hij zichzelf niet noemen. "Er zit in mijn gedichten vaak iets droevigs, een serieuze ondertoon. Mijn gedichten houden het midden tussen het werk van Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen. Ook met J.A. der Mouw, A. Marja, Huub van der Lubbe en Patty Scholten zie ik wel overeenkomsten. Maar dat geldt ook voor moderne ‘vrije’ dichters als Menno Wigman en Ingmar Heytze”.

Beemster treedt regelmatig op, zo stond hij op het festival Ondederf’lijk Vers. Ook nam hij deel aan diverse slams, waaronder de U-slam. Zijn rondelen en sonnetten vinden een onderkomen in het tijdschrift Kort Verhaal (voorheen De Tweede Ronde) en op de websites Krakatau en Het Vrije Vers. Ook vallen hem, sinds hij begon met publiceren, prijzen ten deel. Twee van zijn gedichten haalden de Top 100 van de Turing Nationale gedichtenwedstrijd 2010. Met zijn gedicht 'Vijverzucht' won hij in datzelfde jaar de landelijke sonnettenwedstrijd Dichter bij het water. En met het gedicht 'Afloop' won hij in 2011 de Plantage Poëzieprijs.

In het najaar van 2012 verscheen bij uitgeverij De Contrabas zijn langverwachte debuutbundel met sonnetten en rondelen 'Retour verlangen'.

Laatst gewijzigd op 29 mei 2013 door Redactie iPoetry