Hélène Gelèns

1967

Hélène Gelèns (1967) is dichteres, auteur, essayiste en filosofe. Ze studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam. Haar debuutbundel 'Niet beginnen bij het hoofd' (2006, Uitgeverij 521, Sandwich-reeks van Gerrit Komrij) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2007.

Hélène Gelèns (1967) publiceerde gedichten, kort proza en essays. Ze studeerde Sterrenkunde, Neerlandistiek, Geschiedenis en Wijsbegeerte in Leiden en Amsterdam. Alleen Wijsbegeerte rondde ze af. Ze publiceerde onder meer in literaire tijdschriften zoals 'Awater', 'Het liegend Konijn', 'Poëziekrant', 'Revolver', in bloemlezingen en filosofische uitgaven. Sinds 2000 draagt ze haar poëzie voor tijdens festivals en literaire programma’s. Haar debuutbundel 'Niet beginnen bij het hoofd' (2006, Uitgeverij 521, Sandwich-reeks van Gerrit Komrij) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2007. In januari 2010 verscheen haar tweede bundel 'Zet af en zweef' (2010) bij uitgeverij Cossee. Zelf zegt Gelèns over haar gedichten: "Ik streef ernaar gedichten te schrijven die je niet kunt navertellen, niet anders kunt verwoorden dan precies zo: met deze structuur, deze woorden, deze klanken, dit ritme, deze toon."
De jury van de Jan Campertprijs die de bundel in 2011 bekroonde, voegde daaraan toe: "'Zet af en zweef' bevat een waaier aan gedichten en cycli die treffen door hun indringendheid. Het gaat echter niet alleen om de uitmuntendheid van de afzonderlijke gedichten en cycli. Gelèns plaatste haar gedichten in een dwingend verband rond de centrale vraag uit welke pijn en vreugde een persoonlijkheid ontstaat."

Laatst gewijzigd op 22 oktober 2013 door Gina van den Berg

Bibliografie

niet beginnen bij het hoofd (Uitgeverij 521 (Sandwich-reeks), 2006)
zet af en zweef (Cossee, 2010)
Applaus vanuit het donker (Cossee, 2013)

Links