Jürgen Smit

1968

Jürgen Smit is dichter. Hij stond op diverse poetry-slampodia en trad op bij grote festivals zoals Onbederf’lijk Vers. In 2012 debuteerde hij met de bundel ‘Traliewoud’.

Jürgen Smit is een doorgewinterd slammer. Hij stond op diverse poetry-slampodia: van Festina Lente in Amsterdam tot Eindhoven. In 2010 prijkte hij zelfs op de lijst van de All Star Slam Night tijdens de Nacht van de Poëzie die destijds plaatsvond in de stadsschouwburg van Utrecht.

Naast optreden schijnt Smit zijn eigen licht op jonggestorven dichters op zijn blog 'Kort Dag'. Hij zegt hierover: "Toen ik enkele jaren geleden, in verband met een verhuizing, de door mij verzamelde dichters weer eens één voor één voorbij zag komen, viel het me opeens op hoeveel jonggestorvenen er wel niet tussen zaten. Keats, Shelley, Byron, Novalis, Plath, van Ostayen, Lodeizen, 't Hooft - er leek daadwerkelijk geen einde aan te komen." Vanuit dit besef startte hij een onderzoek naar jonggestorvenen en kregen zijn resultaten de vorm van een database.

Naast deze blog over jonggestorven dichters (de grens heeft Smit gesteld op 35 jaar), houdt Smit een blog bij met dagnotities: kleine, poëtische tekstjes om, naar eigen zeggen, het schrijfproces op gang te brengen.

In 2012 verscheen Smits debuutbundel ‘Traliewoud’; een verzameling van bondige gedichten vol zwarte humor. In totaal bevat de bundel slechts 1074 woorden aan poëtische tekst. Over ‘Traliewoud’ zei Willem Thies: “Smits woorden zijn karig maar raak. Zijn poëzie is (inderdaad) naakt en kaal, maar niet koel – een warme adem blaast door dit traliewoud.”

Laatst gewijzigd op 19 november 2013 door Jette van den Eijnden