Liesbeth Lagemaat

1962

Liesbeth Lagemaat (Bergen op Zoom, 1962) is docente Nederlands en dichteres. In 2005 debuteerde ze met haar dichtbundel 'Een grimwoud in mijn keel', waarvoor haar de C. Buddingh'-prijs 2005 werd toegekend.

Liesbeth Lagemaat studeerde Nederlands en Taal- en Literatuurwetenschap. Ze heeft gewerkt als journalist, actrice, reclametekstschrijver, accountmanager en docent Nederlands. Ze is werkzaam als docent in Utrecht, waar ze drie dagen per week alfabetiseringslessen aan Turkse en Marokkaanse vrouwen geeft. Ze publiceert regelmatig gedichten in 'De Tweede Ronde' en haar werk werd opgenomen in 'Gedichten 2001' van Davidsfonds Literair. In 2005 debuteerde Liesbeth Lagemaat bij Wereldbibliotheek met haar dichtbundel 'Een grimwoud in mijn keel,' waarvoor haar de C. Buddingh'-prijs 2005 werd toegekend.

"Dit is voorwaar poëzie uit een grimmige keel. Achter de vaak raadselachtige zinnen ligt gruwelijkheid en dreiging op de loer. Alsof het goede voor altijd is ondergeschoffeld door het kwaad. Niet het zoet van de liefde, niet verbazing om raadselen van de kosmos en ons bestaan, niet de natuur worden bezongen maar angst, agressie, pijn. In het drieluik 'Vervloekte Alighieri' staat het zo: Er is geen Beatrice, geen elixer, nooit," schreef recensent Atze van Wieren op 'Meander' (31 juli 2005).

Lagemaats poëzie kenmerkt zich door hun vormvastheid, het opvoeren veel mythologische figuren, componisten Bach en Scarlatti, de verschrikkelijke sneeuwman en de krijgsheer Grimwald. Sprookjes vormen vaak het decor in haar gedichten.

Laatst gewijzigd op 16 november 2013 door Gina van den Berg

Bibliografie

Een grimwoud in mijn keel (De Wereldbibliotheek, 2005)
Een koorts van glas (De wereldbibliotheek, 2007)
Handlanger - het witte kind (De wereldbibliotheek, 2009)

Links