Tsead Bruinja

1974

Tsead Bruinja (1974) heeft Friese wortels maar woont en werk inmiddels al jaren in Amsterdam. Hij publiceert met enige regelmaat dichtbundels, zowel in het Fries als in het Nederlands. Bruinja betrad de literaire arena als podiumdichter. Bruinja debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel 'De wizers yn it read'/ 'De wijzers in het rood'. Zijn Nederlandstalige debuut 'Dat het zo hoorde' werd gepubliceerd in 2003 en het jaar erop genomineerd voor de Jo Peterspoëzieprijs. Bruinja stond in 2008 op de shortlist van de verkiezing voor de nieuwe Dichter des Vaderlands, maar won deze verkiezing net niet. Een detail, want Bruinja heeft zijn sporen in de literaire scene ruimschoots verdiend. Niet alleen als dichter, maar ook als organisator. Een spin in het web is hij, en op het web is hij ook erg actief.

Bruinja debuteerde in het milleniumjaar 2000 met de Friestalige bundel 'De wizers yn it read/ De wijzers in het rood'. Bruinja’s Nederlandstalige debuut 'Dat het zo hoorde' werd gepubliceerd in 2003 en het jaar daarop genomineerd voor de Jo Peterspoëzieprijs.
In mei 2008 werd 'De geboorte van het zwarte paard' uitgegeven, een tweetalige keuze uit zijn Friestalige gedichten. Eind 2008 werd onder de titel 'Angel' een nieuwe bundel Friese gedichten met vertaling gepubliceerd als krant op tabloidformaat. Dit unieke werkje werd vormgegeven door Gert Jan Slagter en van illustraties voorzien door een aantal beeldend kunstenaars.


Tsead Bruinja behandelt in zijn gedichten klassieke thema’s als liefde en dood, maar hij schuwt ook het experiment niet. Zijn poëzie is sterk associatief. Door het gebrek aan interpunctie en hoofdletters is het aan de lezer leestekens te plaatsen en te bepalen waar de ene zin ophoudt en de volgende begint. Een scheiding tussen werk en privé is bij Bruinja soms moeilijk te maken. Hij gunt de lezer een openhartige blik op zijn kindertijd, al dan niet mislukte liefdes en zijn stille wens om vader te worden.


Er verschenen vertalingen van zijn werk in onder meer het Afrikaans, het Arabisch en het Engels. Ook treedt Bruinja regelmatig in het buitenland op, zoals in België, Duitsland en Engeland.


Bruinja was daarnaast ook als recensent verbonden aan Trouw, het tijdschrift 'Awater' (waarvan hij ook redacteur is) en de sites 'boeken.vpro.nl' en 'ietsmetboeken' van de NPS. Daarnaast heeft hij verschillende bloemlezingen samengesteld, waaronder een bundel met moderne Friese poëzie, 'Droom in blauwe regenjas'. Ook nam hij in 2008 zitting in de jury van de Jo Peters Poëzieprijs (waarvoor hij met zijn debuut 'Dat het zo hoorde' ook genomineerd was) en de P.C. Hooftprijs. Bruinja is tevens lid van de Commissie Letteren van de Raad voor Cultuur en de besturen van de auteursrechtenorganisatie LIRA en de Stichting Jo Peters Poeziëprijs.


Samen met Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Hagar Peeters en Ramsey Nasr was Bruinja genomineerd als Dichter des Vaderlands. Kortom, Bruinja's naam is gebeiteld in de harde muren van de Nederlandse literatuur.

Laatst gewijzigd op 16 oktober 2013 door Gina van den Berg

Foto: Goesseln (CC)

Opnames

Bibliografie

Vreemdgaan (Eigen beheer, 1998)
De wizers yn it read (De wijzers in het rood) (Bornmeer, Gorredijk, 2000)
De man dy’t rinne moat (De man die lopen moet) (Bornmeer, Gorredijk, 2001)
Gegrommel fan satyn (Gegrommel van satijn) (Bornmeer, Gorredijk, 2001)
Dat het zo hoorde (Contact, Amsterdam, 2003)
Batterij (Contact, Amsterdam, 2004)
Dream yn blauwe reinjas (Droom is blauwe regenjas) (Samenstelling, met Hein Jaap Hilarides) (Contact & Bornmeer, Amsterdam/Gorredijk, 2004)
Kutgedichten (Samenstelling, met Daniël Dee) (Passage, Groningen, 2004)
Klotengedichten (Samenstelling, met Daniël Dee) (Passage, Groningen, 2005)
Gers dat alfest laket (Gras dat alvast lacht) (Bornmeer, Gorredijk, 2005)
Bang voor de bal (Cossee, Amsterdam, 2007)
Angel (Bornmeer, Gorredijk, 2008)
Overwoekerd (Cossee, 2010)

Links