Han G. Hoekstra

1906 - 1988

Han G. Hoekstra (1906 - 1988) was journalist, schrijver en dichter. Hij debuteerde in 1933 met de dichtbundel 'Dubbelspoor'. In 1972 ontving Hoekstra de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Nadat Han Gerard Hoekstra (1906-1988) op de Kweekschool in Den Haag de opleiding tot onderwijzer had afgerond, ging hij werken als journalist. Van 1945 tot 1971 werkte hij voor dagblad Het Parool. Daar leerde hij Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt kennen. Samen maakten ze deel uit van journalistencabaret De Inktvis.
In samenwerking met Schmidt vertaalde hij boekjes voor De Bezige Bij uit de Amerikaanse serie De Gouden Boekjes. Ook schreef hij zelf een aantal Gouden Boekjes.

In 1933 debuteerde hij met de dichtbundel 'Dubbelspoor'. In de loop der jaren publiceerde hij meer dan twintig dichtbundels, met gedichten voor volwassenen en gedichten die speciaal voor kinderen geschreven waren.

Hij won diverse prijzen met zijn werk: In 1956 werd zijn jeugdliteratuur bekroond met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945. In 1972 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. In 1985 won hij de Jacobson-prijs voor oudere letterkundigen.

Han Hoekstra stierf in 1988. In 2011 schreven Joke Linders en Janneke van der Veer een biografie over hem: 'Han G. Hoekstra'.

Laatst gewijzigd op 30 oktober 2013 door Gina van den Berg

Opnames

Bibliografie

Dubbelspoor (1933)
De dorstige dichter (1939)
Het ongerijmde leven (1940)
Vrij Nederlands liedboek (1944)
Amorosa (1946)
Panopticum (1946)
Het verloren schaap (1947)
Over Jan Campert (1947)
Appeltjes van oranje (1948)
De ijsmuts van prins Karel (1948)
De avonturen van Flip en Flap - dl. 1 (1950)
De avonturen van Flip en Flap - dl. 4 (1952)
Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos (1952)
Pierement (1953)
Versjes uit de grabbelton (1953)
Het schoentje van Roosmarijn (1955)
Het toverpoeder (1955)
Meneertje weetgraag (1955)
De zandloper (1956)
De dolle, dwaze zomer van '45 (1970)
Verzamelde gedichten (1972)
De jarige stad (1975)
Iki en het wolkenschaapje (1986)
De kikvors en de eend (1999)

Links