Erik Spinoy

1960

Erik Spinoy (Sint-Niklaas, 1960) is dichter, essayist en hoogleraar Nederlandse Letterkunde. Hij debuteerde in 1986 met de bundel ‘De jagers in de sneeuw’.

Erik Spinoy groeide op in Sint-Niklaas, en studeerde Germaanse Taal-en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1994 promoveerde hij op een proefschrift over de dichter Paul van Ostaijen en het sublieme. Sinds oktober 1996 doceert Spinoy Moderne Nederlandse Letterkunde en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Luik.

In de beginjaren van zijn dichterlijke carrière werd Spinoy samen met Dirk van Bastelaere steevast tot de herauten van het postmodernisme gerekend, maar zijn poëzie maakt sindsdien een heel eigen ontwikkeling door. Vanaf ‘Boze wolven’ (2002) behandelen zijn gedichten vooral de verhouding tussen individu en samenleving en het belang van taal en ideologie voor eenieders identiteit. Een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre vormt de bundel ‘Dode kamer’ (2011), waarin onder meer zijn fascinatie voor hedendaagse kunst aan bod komt. In 2012 schreef Spinoy het Gedichtendagessay 'As/zteken'.

Spinoy sleepte met zijn poëzie in de loop der jaren vele prijzen in de wacht. Voor het manuscript van de bundel ‘De jagers in de sneeuw’ ontving Spinoy de Prijs van de Vlaamse Poëziedagen. Voor de gedrukte versie kreeg hij de Vlaamse Prijs voor het Beste Literaire Debuut. ‘Susette’ (1990) werd bekroond met de Hugues C. Pernathprijs en ‘Boze wolven’ bezorgde Spinoy de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincie 2005. ‘Dode kamer’ ontving de Jan-Campertprijs en werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

Erik Spinoy was in het verleden werkzaam als redacteur van ‘R.I.P.’, ‘Yang’, ‘De Vlaamse Gids’ en ‘Freespace Nieuwzuid’. Momenteel is hij redacteur van ‘nY-web'.

Laatst gewijzigd op 28 februari 2014 door Gina van den Berg

Opnames

Bibliografie

Golden Boys (samen met Dirk van Bastelaere) (Contramine, 1985)
De jagers in de sneeuw (Manteau, 1986)
Twist met ons (samen met met Dirk van Bastelaere, Charles Ducal en Bernard Dewulf) (De Gulden Engel, 1987)
Susette (Arbeiderspers, 1990)
Fratsen (Arbeiderspers, 1993)
De smaak ervan (Herik, 1995)
Boze wolven (Meulenhoff, 2002)
L (Meulenhoff, 2004)
Ik (Druksel, 2006)
Ik, en andere gedichten (Manteau/Meulenhoff, 2007)
Dode kamer (De Bezige Bij, 2011)
As/zteken (Poëziecentrum Gent / De Bezige Bij, 2012)

Links