Arnoud van Adrichem

1978

Arnoud van Adrichem (Delft, 1978) is dichter, hoofdredacteur van 'Parmentier' en lid van de redactieraad van 'Dietse Warande' en 'Belfort'. Daarnaast is hij mede-oprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek 'De Reactor', van het literaire weblog 'Ooteoote' en uitgever bij Perdu. In 2008 debuteerde hij als dichter met de dichtbundel 'Vis'.

Van Adrichems bundel ‘Vis’ werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2008 en bekroond met de Hugues C. Pernathprijs 2009 en het Charlotte Köhler Stipendium 2009. In 2008 verscheen ook de bibliofiele bundel ‘Buiten’. Onder de titel ‘Stemvork’ bundelde hij in 2010 de essays, gedichten en vertalingen die hij samen met Jan Lauwereyns maakte. In datzelfde jaar bracht hij de dichtbundel ‘Een veelvoud ervan’ uit. Deze bundel werd genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs 2011.

Van Adrichems poëzie is beïnvloed door de sterk taalgerichte poëtica van de Language poets. De gedichten kenmerken zich veelal door de aanwezigheid van een meta-stem. De onderwerpen van zijn poëzie zijn alledaags en bevatten een zekere maatschappelijke betrokkenheid. Zijn gedichten beslaan vaak verschillende bladzijden. Van Adrichem is dankzij de redactielidmaatschappen en zijn dichterlijke verdiensten een belangrijke speler in het literaire veld.

Van Adrichem publiceerde gedichten en essays in onder meer DW B, De Gids, Nieuwzuid, nY, Streven, Revolver en Yang. Voor Parmentier stelde hij dossiers samen over onder meer postpostmodernisme, terrorisme, ecologie, de kredietcrisis, Language-poëzie, fotoromans, haute couture en elektronische literatuur. Voor DW B maakte hij dossiers over het sprookje ‘Jaap en bonenstaak’, voetnoten en Amerika.

Laatst gewijzigd op 9 oktober 2013 door Gina van den Berg

Opnames

Bibliografie

Buiten (Druksel, 2008)
Vis (Uitgeverij Contact, 2008)
Stemvork (IJzer, 2010)
Een veelvoud van (Uitgeverij Contact, 2010)

Links