Onno Kosters

1962

Onno Kosters (Baarn, 1962) is dichter, prozaïst, essayist, vertaler en docent-onderzoeker. Zijn debuutbundel ‘Callahan en andere gedaanten’ verscheen in 2004. In 2012 won hij de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Onno Kosters (Baarn, 1962) is dichter, vertaler en docent-onderzoeker. Hij studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en Literatuurwetenschap en promoveerde in 1999 op een studie naar het rusteloze einde in het verhalend proza van James Joyce: ‘Ending in Progress: Final Sections in James Joyce's Prose Fictions’. Sinds 2007 is hij verbonden aan de vakgroep Engels van de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde poëzie, proza en essays, en vertalingen van onder anderen Simon Armitage, Samuel Beckett, Weldon Kees en Wallace Stevens, in onder meer 'De Gids', 'De Revisor' en 'Raster'. Zijn vertaling van Samuel Becketts roman ‘Watt’ verscheen in 2006 bij Uitgeverij IJzer en werd bekroond met de Filter Vertaalprijs 2007.

Kosters publiceerde zijn debuutbundel ‘Callahan en andere gedaanten’ in 2004. In 2010 maakte hij, samen met de Canadese fotograaf Dick Groot, de foto- en dichtbundel ‘Anatomie van het slik’, die ook naar het Engels vertaald werd. In datzelfde jaar verscheen ‘Alles en niets’, een ‘Citybook’ over de stad Utrecht, dat hij schreef in opdracht van het Vlaams-Nederlands Productiehuis deBuren.

In maart 2011 schreef Kosters op verzoek van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) het Utrechtgedicht ‘De contra-arm (Slow motion)’; een ode aan DOS-voetballer Frans de Munck.

In 2012 won hij de vierde Turing Nationale Gedichtenwedstrijd met het gedicht 'Doe-het-zelf'.

Kosters trad op bij uiteenlopende literaire festivals als Winternachten, Dichters in de Prinsentuin en City2Cities. Regelmatig draagt hij als "Dichter bij de Dag" een actueel gedicht voor op Radio 1.

Laatst gewijzigd op 11 november 2013 door Gina van den Berg

Foto: Nadine Ancher

Opnames

Bibliografie

Callahan en andere gedaanten (Uitgeverij Contact, 2004)
Amandla! Nelson Mandela in zijn eigen woorden (Uitgeverij Contact, 2005)
Watt (Uitgeverij ijzer, 2006)
De grote verdwijntruc (Uitgeverij Contact, 2007)
Verder - Beckett en de 21e eeuw (Amsterdam University Press, 2008)
Anatomie van het slik (Uitgeverij De Weideblik, 2010)
Alles en niets (Vlaams-Nederlands huis deBuren, 2010)
District en Circle (Meulenhoff, 2013)

Links