Thomas Möhlmann

1975

Thomas Möhlmann (1975) is poëziemedewerker van het NLPVF, hoofdredacteur en dichter. Zijn debuutbundel 'De vloeibare jongen' verscheen in 2005.

Thomas Möhlmann (1975) studeerde moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, organiseerde programma’s in literair theater Perdu en was mede-oprichter van poëzietijdschrift 'Zanzibar'. Hij is dichter, beleidsmedewerker poëzie van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, hoofdredacteur van poëzietijdschrift 'Awater', redacteur van literatuursite 'Literair Nederland' en poëzieprogrammareeks 'Vadem.'

Möhlmann's debuutbundel 'De vloeibare jongen' verscheen in september 2005 bij Uitgeverij Prometheus (tweede druk in 2006). In 2006 werd de bundel genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en in 2007 bekroond met de Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs. ‘In het vinden van een betekenisvolle verhouding tussen detail en geheel, tussen suggestie en beschrijving is hij meesterlijk geslaagd,’ aldus het juryrapport. In mei 2008 verscheen de kleine bibliofiele bundel 'Een draad die alles heel houdt' bij Uitgeverij 69.

In 2003 won hij de Dunya Poëzieprijs en zijn gedichten verschenen in literaire tijdschriften als 'Bunker Hill', 'De Brakke Hond', 'Deus ex Machina', 'Die Aussenseite des Elementes' (Duitsland), 'DWB', 'Het Liegend Konijn', 'Mentor' (Slovenië) en 'Tzum'. Ook werden zijn gedichten opgenomen in meerdere bloemlezingen.

Zelf stelde hij meerdere bloemlezingen samen: 'Dit zijn de daden waar ik mens voor was - De mooiste gedichten van Martinus Nijhoff' (Prometheus, 2008), 'Poëzie in het Park - Een ode aan de Amsterdamse stadsparken' (met Patrick Roubroeks; Nieuw Amsterdam, 2008), 'Het eerste wonder - De geboorte in meer dan 50 gedichten' (met Tsead Bruinja; Van Gennep, 2007), 'Van alle markten het meeste thuis – 100 gedichten voor de Albert Cuyp' (met Patrick Roubroeks; Uitgeverij 521 & Xsaga, 2005) en 'In de kwal roept de zee – hedendaagse Nederlandse poëzie in Macedonische vertaling' (met Bas Belleman; vertaling Suzana Rensburg-Dapcevska; SPE Macedonië, 2004). Met Joost Baars bracht hij Nederlandse en buitenlandse poëzie bijeen in '30 + 30. Zestig gedichten uit binnen- en buitenland' (Prometheus, 2008).

Möhlmann trad veelvuldig op, onder meer bij Perdu, Crossing Border, het Poëziecircus, Lowlands en De Nacht van de Poëzie.

Laatst gewijzigd op 3 december 2013 door Gina van den Berg

Opnames

Bibliografie

De vloeibare jongen (Prometheus, Amsterdam, 2005)
Een draad die alles heel houdt' (Uitgeverij 69, 2008)
Kranen open (Prometheus, 2009)
Haven (Halverwege Chapbooks, 2013)
Waar we wonen (Prometheus, 2013)

Links