Rick de Leeuw

1960

Rick de Leeuw (Haarlem, 1960) is schrijver, dichter, zanger, presentator en muziekproducer. Hij debuteerde in 2000 als schrijver met de semi-autobiografische roman 'De laatste held'. In 2003 verscheen zijn eerste dichtbundel: 'Planeet jeugd'.

Rick de Leeuw woont en werkt in Amsterdam. Hij is bekend geworden als zanger van de Nederlandstalige Rockband de Tröckener Kecks. Hij was er van 1981 tot 2001 frontman. Een jaar voor hij stopte met de band, in 2000, debuteerde hij als schrijver met de semi-autobiografische roman 'De laatste held'. De hoofdpersoon in dit boek is een jongen die na de dood van zijn moeder op een katholieke kostschool terecht komt en daar droomt van een leven als gevierd voetballer bij Ajax. Als deze droom in scherven valt, vindt hij uiteindelijk een tweede liefde: de rockmuziek.
In 2003 verscheen zijn eerste dichtbundel: 'Planeet jeugd'. Hierin zijn de gedichten gebundeld die hij schreef voor het VRT-programma 'De laatste show'.
Zijn tweede roman, 'Comeback!', kwam in 2004 uit. In dit boek kijkt een zanger op leeftijd vanaf de bar van zijn stamcafé De Laatste Pomp terug op een matig geslaagde carrière in de rockmuziek. Zelf noemt De Leeuw deze roman 'virtueel autobiografisch'.
In 2005 volgde De Leeuws tweede dichtbundel: 'Halverwege'. De derde druk van deze bundel is uitgebreid met veertien gedichten die hij schreef voor het Vlaamse televisieprogramma 'De Nieuwste Quiz'.
Met journaliste Anna Luyten en professor Remco Sleiderink schreef hij het boek 'het Mariacranske, 500 jaar aan het woord', over de oudste nog bestaande rederijkerskamer van het Nederlands taalgebied. In oktober 2009 verscheen zijn derde roman, 'Zuiderziel'. Een boek waarin reportages, interviews, songteksten en gedichten op associatieve wijze zijn verweven.

Daarnaast was De Leeuw actief als zanger (i.s.m. Jan Houtekiet), presentator, stem-, toneel- en filmacteur, jurylid bij diverse spelletjes en interviewer bij de - inmiddels opgeheven televisiezender. In 2012 verscheen bij uitgeverij Lebowski een uitgebreide selectie van deze interviews in de bundeling 'De zin van het leven'. In datzelfde jaar publiceerde hij, samen met dichter Erik Jan Harmens de gedichtenbundel 'Echte mannen scheiden niet'. Ook deze beruste op de biografie van de beide auteurs.

Laatst gewijzigd op 6 januari 2014 door Michaël

Opnames

Bibliografie

De Laatste Held (2000)
Comeback! (Nijgh & Van Ditmar, 2004)
Halverwege (Nijgh & Van Ditmar, 2005)
Planeet jeugd (Nijgh & Van Ditmar, 2007)
Rederijkerskamer 't Mariacranske (2007)
Zuiderziel (Lebowski, 2009)
Echte mannen scheiden niet (Lebowski, 2012)
De Zin Van Het Leven (Lebowski, 2012)
Beter Als (Play it again, 2013)

Links