Maurice Levano

1979

Maurice Levano (1979) is dichter, acteur, dj, fotograaf en werkzaam in de zorg.

In mei 2012 won hij een voorronde van de Utrechtse U-slam door een overgrote meerderheid aan publieksstemmen. Een jaar eerder, in 2011 ontving hij oud handen van oud-politicus Joris Voorhoeve de Eerste Hofvijver Poëzieprijs. In het juryrapport staat: “Op dit eiland / waar schizofrenie en meisjes / heersen” zo begint deze naamloze cyclus van zes gedichten die kan worden gelezen of, beter nog, beluisterd als een dramatische monoloog. De spreker, “praat met gekken die niet bestaan, [hij] / houd[t] niet van lelijke vrouwen die losgaan, en niet / van mannen die onzeker zijn en veertig.” Als lotgenoot is het zijn taak om te luisteren “naar de stemmen / waar anderen bang voor zijn”.

De spreker die, net als de dichter Maurice heet, voert ons binnen in zijn eigen geesteswereld en die van anderen die net als hij greep proberen te krijgen op zichzelf en de omgeving. De grillige en geestige kracht van Levano’s taalvondsten zorgt ervoor dat de toehoorder zijn verbeelding op scherp moet zetten. In het ritme en de taal van alledag schept Levano intrigerende beelden en ideeën die de grensposten van het denkbare en waarneembare bestoken."

Maurice Levano kiest zijn onderwerpen dicht bij zichzelf. Zelf raakte hij op zijn achttiende in een psychose, die hij overwon in een kliniek. Nu zet hij zijn aandoening in om anderen inzicht te bieden in de ziekte en de reikende hand te bieden aan psychotische patiënten. Hij maakt deel uit van een team Vroege Interventie Psychosen in Amsterdam, een team ervaringsdeskundigen dat nauw samenwerkt met een medisch-psychiatrische staf, maatschappelijk werkers en coaches om psychiatrisch patiënten op te vangen.

Maurice Levano studeerde Filmwetenschappen, was dj bij een hiphopgroep en is naast dichter en zorgverlener werkzaam als fotograaf. In 1996 had hij een bijrol in Van Warmerdams film 'De jurk' als "de jongen aan de deur #2".

Laatst gewijzigd op 1 mei 2014 door Michaël