Mark Strand

1934 - 2014

Mark Strand (1934-2014) was een Amerikaanse dichter, schrijver, essayist en vertaler. In 1964 debuteerde hij met de poëziebundel ‘Sleeping with One Eye Open’.

Mark Strand werd geboren in Summerside, Prince Edward Island, Canada. Zijn vroege jeugd bracht hij in Noord-Amerika door en het grootste deel van zijn tienerjaren in Zuid- en Midden-Amerika. Strand studeerde schilderkunst aan Yale University, onder de hoede van Josef Albers, en vertrok voor een jaar naar Italië om zich daar te verdiepen in negentiende-eeuwse Italiaanse poëzie.

Mark Strand wordt gezien als één van de grote Amerikaanse dichters van zijn tijd. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door concreet, helder taalgebruik, surreële beelden, en het steeds terugkerende thema van afwezigheid en negatie. Naast poëzie publiceerde Strand ook proza, poëzievertalingen (van het werk van onder andere Rafael Alberti en Carlos Drummond d'Andrade), wetenschappelijke teksten en boeken voor kinderen. Verder redigeerde hij verscheidene bloemlezingen, waaronder ‘The Golden Ecco Anthology’ (1994) en ‘100 Great Poems of the Twentieth Century’ (2005).

Van 1990 tot 1991 was Mark Strand “Poet Laureate” van de Verenigde Staten (ofwel: Dichter des Vaderlands). Van 1995 tot 2000 was hij verder werkzaam als voorzitter van The Academy of American Poets. Strand won met zijn poëzie verscheidene belangrijke prijzen, waaronder de Edgar Allan Poe Award 1974, de Bollingen Prize 1993 en de Wallace Stevens Award 2009. In 1999 won hij met zijn bundel ‘Blizzard of One’ de Pulitzer Prize voor poëzie.

Samen met de dichters Esther Jansma en Wiljan van den Akker, met wie hij goed bevriend was, vertaalde hij diverse van zijn bundels in het Nederlands. In 2012 droeg Mark Strand voor op het internationale literatuurfestival City2Cities in Utrecht.

Laatst gewijzigd op 29 november 2014 door Michaël

Foto: Anouk Prins

Bibliografie

Sleeping With One Eye Open (Stone Wall Press, 1964)
Reasons For Moving: Poems (Atheneum , 1968)
Darker: Poems (Atheneum, 1970)
The Sargeantville Notebook (Burning Deck, 1973)
The Story of Our Lives (Atheneum, 1973)
Elegy for My Father (Windhover, 1978)
The Late Hour (Atheneum, 1978)
Selected Poems (Atheneum, 1980)
The Planet of Lost Things (C.N. Potter , 1982)
The Night Book (C.N. Potter, 1983)
Rembrandt Takes a Walk (C.N. Potter, 1986)
The Continuous Life (Knopf, 1990)
The Monument (Ecco Press, 1991)
Reasons for Moving, Darker, and the Sargeantville Notebook (Knopf, 1992)
Dark Harbor: A Poem (Knopf, 1993)
Blizzard of One: Poems (Knopf, 1998)
89 Clouds (ACA Galleries, 1999)
Chicken, Shadow, Moon and More (Turtle Point Press, 2000)
Gedichten eten (De Arbeiderspers, 2006)
Man and Camel (Knopf, 2006)
New Selected Poems (Knopf, 2007)
Bijna onzichtbaar/Almost invisible (van Oorschot, 2011)
Almost Invisible (Random House, 2012)

Links