De WoordDansers

De WoordDansers bestaan uit de dichter Jeroen Naaktgeboren, performer Arie Hordijk en de muzikanten DJ Evol-D. en gitarist Rudy can't Fail. De WoordDansers brengen een totaaltheater van rauwe tweestemmige stadspoezie op beats en punkrockriffs.

De WoordDansers bestaan uit de dichter Jeroen Naaktgeboren, performer Arie Hordijk en de muzikanten DJ Evol-D. en gitarist Rudy can't Fail. De WoordDansers brengen een totaaltheater van rauwe tweestemmige stadspoezie op beats en punkrockriffs. Jeroen Naaktgeboren publiceert ruim tien jaar gedichten. Maart 2000 organiseerde hij zijn eerste eigen podium in B14-De Twijfelaar, de huidige EXIT aan de Mauritsweg. In 2001 werd hij gevraagd voor een optreden bij Poetry International en voor deze gelegenheid is hij de samenwerking aangegaan met Arie Hordijk, die de tweede stem bij de voordrachten verzorgt. In 2002 en 2003 namen zij veelvuldig deel aan het fenomeen Poetry Slam. Ze wonnen een groot aantal van deze wedstrijden en werden in mei 2003 Nederlands kampioen Poetry Slam. Dit leidde o.a. tot optredens bij Barend van van Dorp en het Lowlandsfestival.

Naast hun wekelijkse optredens door het hele land, organiseerden De WoordDansers in samenwerking met Poetry ProMotion podia in Rotterdam. Onder andere In Rotown, Locus010 en Arminius. De WoordDansers werden in het najaar uitgebreid met muzikanten the Evol Monkeyz en Rudy can't Fail. Er werd voor de samenwerking met deze muzikanten gekozen om de poëzie nog breder en beter toegankelijk te maken. In 2004 werden teksten van de WoordDansers vertaald naar het Engels en traden ze ook internationaal (Italië/ Duitsland/V.S./ Engeland) op. Tevens werden ze datzelfde jaar gedeeld tweede bij het Wereldkampioenschap van performance dichters. In 2005 namen zij de cd Woordenaars op, deze verscheen bij hun anthologie: 'Poetry Slam, het festival' bij de Rotterdamse uitgeverij Douane. Van the Evol monkeyz is alleen Evol-D (Dennis van Schijndel) onderdeel van de WoordDansers gebleven.

De WoordDansers hebben in de afgelopen jaren honderden optredens verzorgd in theaters/ poppodia en (literatuur)festivals. Er werden videoclips van gedichten gemaakt en uitgezonden bij BNN, The Box, TV Rijnmond en MTV. De dichter, Jeroen Naaktgeboren, is opgenomen in een tiental bloemlezingen en heeft op tientallen (hoge)scholen workshops over het schrijven en uitvoeren van poëzie gegeven.

Januari 2007 zijn de WoordDansers gepresenteerd als eerste stadsdichters van Rotterdam. Zij hebben gedurende dit jaar zes stadsgedichten opgenomen en deze aan de stad gepresenteerd in videoclips. In 2008 hebben zij er nog een jaar stadsdichterschap aan vast weten te plakken, wat resulteerde in verschillende stadsgedichten.

Laatst gewijzigd op 18 oktober 2013 door Dewi de Nijs-Bik

Foto: (c) Nadine Ancher

Opnames

Bibliografie

Poetryslam, het festival (incl. cd 'Woordenaars') (Douane, 2007)

Links